Dostupni linkovi

Dežuloviću otkazana saradnja u "Nezavisnim novinama"


Boris Dežulović, Foto: Vesna Anđić
Boris Dežulović, Foto: Vesna Anđić
Novinaru-kolumnisti Borisu Dežuloviću banjalučke Nezavisne novine nedavno su otkazale saradnju. Zvanično obrazloženje je reorganizacija novina, odnosno, teška finansijska situacija u kojoj su se našle “Nezavisne”. Neki portali su, međutim, izvijestili da je povod za prekid saradnje posljednja, neobjavljena Dežulovićeva kolumna pod nazivom “Mama, tata, pas i Srpska”.

U kolumni koju banjalučke Nezavisne novine nisu objavile, Boris Dežulović bavi se intervjuom predsjednika RS Milorada Dodika za entitetsku radio-televiziju u kojem je, između ostalog, rekao da “bez permanentne ljubavi ljudi prema Republici Srpskoj, nema ni porodičnog života”. U tekstu se metaforički opisuje idilična porodica, ali u kojoj supruga zatiče muža Milorada u krevetu sa Republikom Srpskom.


Dežulović: Nezavisne“ jesu bliske Dodiku i to uopšte ne treba umotavati u neki celofan. To su klasične provladine novine, što bi se reklo onako zapadnim jezikom.
Boris Dežulović kaže da su mu otkazivanje saradnje u „Nezavisnim“ obrazložili time što se od Nove godine redakcija restrukturira kao i da se troškovi režu, a broj kadrova smanjuje.

„Za motive zašto bi oni mene objavili, mi znamo. „Nezavisne“ jesu bliske Dodiku i to uopšte ne treba umotavati u neki celofan. To su klasične provladine novine, što bi se reklo onako zapadnim jezikom. Zašto ja i zašto mene, to pitajte njih. Ako pitate mene – ja pišem iz vrlo jednostavnog razloga – to je bila jedina redakcija u BiH koja je mene zvala, a ja sam imao strašan motiv pisati za publiku u BiH, a naročito pisati publici u Banjaluci“, kazao je Dežulović.

Problem je kad nema prostora za drugačije mišljenje

Vlasnik „Nezavisnih novina“ Željko Kopanja uvjerava da je Dežuloviću otkazao saradnju upravo zbog ušteda i loše finansijske situacije u kojoj se novine danas nalaze.
Vlasnik "Nezavisnih novina": Jednostavan je motiv – nemamo više novca.

„Jednostavan je motiv – nemamo više novca. Ako ste primijetili, mi smo prekinuli saradnju sa još četiri-pet kolumnista i otpustili dvadeset radnika, novinara. Nemamo novaca, a Boris Dežulović nam je bio najskuplji. Nama je žao, ali to se moglo desiti i prije mjesec dana ili prije dva. Jednostavno, nema novaca više. Svaki njegov tekst je bio kao ovaj, koji nije objavljen, dakle, nije ovo nikakav različit tekst u odnosu na ranije koje smo stalno objavljivali dvije godine“, obasnio je Kopanja.

Dežulović kaže da mu nije smetalo što su „Nezavisne“ provladine novine, dok god se u njima mogao čuti i drugačiji stav. Ističe da mu tokom godina saradnje u „Nezavisnim“ nije promijenjen ni zarez, usprkos dobrim odnosima vlasnika novina i predsjednika RS o kojem je Dežulović često pisao.

„Oni jesu prijatelji i to, na kraju krajeva ne kriju, ni jedan ni drugi, tako da vjerojatno u toj nekoj konstelaciji snaga i stoji pozicija „Nezavisnih“, što samo po sebi ne bi bio problem, jer provladinih novina ima svugdje u svijetu. Provladine novine su jedan klasični srednji dio spektra na svakoj medijskoj pozornici na svijetu i naravno da moraju postojati. Problem je kad nema onih drugih. Problem je kad nema zaista nezavisnih novina, kao i onaj kad nema prostora da se čuje i drugačije mišljenje“, kazao je on.

Navodno spornu kolumnu Borisa Dežulovića objavili su brojni portali u Bosni i Hercegovini. Komentari čitalaca pokazuju da ih je najviše nasmijao opis “muža Milorada” uhvaćenog na djelu sa Republikom Srpskom. Nezgodnu scenu muž obrazlaže permanentnom ljubavi prema RS-u - bez koje nema ni porodičnog života”.

„Ha ha, dobro, zar ste i vi tamo prepoznali Dodika? Ha ha ha“, nasmijao se Boris Dežulović.
XS
SM
MD
LG