Dostupni linkovi

Devojčica sa Kosova među povređenima u napadu u Finskoj


Ožalošćeni pale sveće ispred škole u kojoj se desio napad, Vanta, Finska, 2. aprila 2024.
Ožalošćeni pale sveće ispred škole u kojoj se desio napad, Vanta, Finska, 2. aprila 2024.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je među povređenima i devojčica, Albanka sa Kosova, u napadu koji se dogodio u utorak u školi u Finskoj.

Ministarstvo je na objavi na Facebooku navelo da je Ambasada Republike Kosovo u Stokholmu u kontaktu sa članovima porodice devojčice.

U napadu na školu Viertola u mestu Vanta u Finskoj jedno dete je poginulo, a dvoje je teško povređeno.

Prema rečima policijskih zvaničnika, tri žrtve imaju 12 godina, baš kao i osumnjičeni, koji je prvo pobegao, ali su ga vlasti privele.

Roditelji su finskim medijima rekli da se pucnjava dogodila u učionici škole Viertola u Vantai, severno od glavnog grada Helsinkija.

Policija je saopštila da je stigla do škole za devet minuta.

Škola ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda, te 90 osoblja, navode lokalne vlasti.

U sredu je u Finskoj Dan žalosti. Kako je rekla ministarka obrazovanja Anna-Maja Henriksson, zastave će na javnim institucijama biti spuštene na pola koplja.

Finska se i ranije suočavala sa ovakvim incidentima.

Pekka-Eric Auvinen je 2007. godine ubio sedmoro učenika, medicinsku sestru, direktora i sebe iz pištolja u srednjoj školi Jokela, blizu Helsinkija.

Godinu dana kasnije, 2008, Matti Saari, još jedan učenik, upucan je u stručnoj školi na severozapadnu Finske. Ubio je devet učenika, člana osoblja škole, a potom i sebe.

Finska je 2010. pooštrila zakon o posedovanju oružja.

XS
SM
MD
LG