Dostupni linkovi

Devetero povrijeđenih u pucnjavi u školi u Kazanju premješteno u Moskvu


Svjeće za ubijene u napadu u školi u Kazanju, 11. maj
Svjeće za ubijene u napadu u školi u Kazanju, 11. maj

Petero djece i četvero odraslih osoba ranjenih u smrtonosnom napadu u ruskom Tatastanu prebačeno je u bolnice u Moskvi dok policija nastavlja sa istragom zašto je došlo do pucnjave u kojoj je devet osoba ubijeno.

Lidija Galimova glasnogovornica predsjednika Tatarstana rekla je je 14 djece ranjene u pucnjavi sada van životne opasnosti.

“I dalje se nalaze pod stalnim promatranjem”, dodala je.

Devetnaestogodišnji Ilnaz Galjavijev pojavio se na sudu dan ranije zbog sumnje da je podmetnuo eksploziju u školi prije no što je otvorio vatru na učenike koji su bježali iz zgrade, dok su pojedini skakali sa trećeg sprata kako bi izbjegli pokolj.

Tragedija u Tatarstanu: Djeca ubijena u napadu na školu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Istražitelji su rekli da je Galjavijev aktivirao ručno izrađenu eksplozivnu napravu koja nikog nije ozlijedila, a zatim je iz vatrenog oružja ispalio 17 hitaca kojim je ubijeno sedam učenika, učitelj i zaposlenik škole. On se izjasnio krivim za ubistvo dvije ili više osoba metodama opasnim za druge. Ako bude proglašen krivim mogao bi se suočiti sa doživotnom kaznom zatvora.

Pucnjava u Kazanju, glavnom gradu ruske republike Tatarstan najsmrtonosnija je školska pucnjava u Rusiji od 2018. godine, kada je student na fakultetu na ruskom okupiranom Krimu ubio 20 ljudi.

Šef ruske regije Tatarstan, u kojoj većinski žive muslimani, nazvao je napad nacionalnom tragedijom, dok je Kremlj pozvao na pojačanu kontrolu oružja.

Devetero žrtava napada sahranjeno je 12. maja.

XS
SM
MD
LG