Dostupni linkovi

Protest desničara protiv sporazuma sa Kosovom uz simbole ruske agresije


Protest desnice protiv Sporazuma sa Kosovom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Protest desnice protiv Sporazuma sa Kosovom

Pristalice četiri desno orijentisane parlamentarne stranke opozicije blokirale 24. marta na sat vremena saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda tražeći odbacivanje Sporazuma za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Pokret Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije zatražili su i ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako su naveli, "izdaje", te raspisivanje vanrednih izbora.

Učesnici skupa nosili su transparente "Ne kapitulaciji" i "Vučiću ostavka", a pojedini i majice sa slovom Z, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Na protestu je bio i Radomir Počuča, koji se kao plaćenik iz Srbije borio sa proruskim separatistima 2014. godine u Ukrajini.

Radomir Počuča na protestu protiv Sporazuma Srbije i Kosova ispred Vlade Srbije u Beogradu, 23. mart 2023.
Radomir Počuča na protestu protiv Sporazuma Srbije i Kosova ispred Vlade Srbije u Beogradu, 23. mart 2023.

Počuča je 2016. godine sklopio sporazum sa Višim sudom u Beogradu i osuđen je na godinu i po dana zatvora, uslovno na pet godina.

Danas je član desničarske parlamentarne stranke Zavetnici.

Protest desničara u Beogradu, 24. mart 2023.
Protest desničara u Beogradu, 24. mart 2023.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je u obraćanju novinarima na protestu u Beogradu podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije zbog, kako je naveo, "priznanja okupacije i rušenja ustavnog poretka".

"Ako ne dođe do opoziva prihvatanja zapadnog ulitmatuma, onda je jedino rešenje ostavka predsednika Republike, Vlade Srbije i vanredni izbori na svim nivoima", rekao je Obradović.

Lideri Srbije i Kosova usaglasili su se na sastanku u Ohridu 18. marta o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) nisu potpisali nikakav dokument, evropski posrednici očekuju da strane sprovedu sve o čemu su se lideri usaglasili.

Lideri Dveri i Nove Demokratske stranke Srbije Boško Obradović i Miloš Jovanović na protestu ispred Vlade u Beogradu, 24. mart 2023.
Lideri Dveri i Nove Demokratske stranke Srbije Boško Obradović i Miloš Jovanović na protestu ispred Vlade u Beogradu, 24. mart 2023.

Protest u centru Beograda pod nazivom "Ne kapitulaciji" počeo je u 12 sati i 44 minuta, kao aluzija na Rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244 koja se tiče Kosova i na dan kada je 1999. godine počelo NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

NATO je 24. marta 1999. pokrenuo intervenciju zbog egzodusa i ratnih zločina srpskih snaga nad albanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

Manji protesti i u drugim gradovima Srbije

Pristalice desno orijentisanih stranaka okupile su se 24. marta i ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, odakle su poručile da se protive sporazumu Beograda i Prištine koji vide kao "izdaju Kosova i Metohije".

Nekoliko desetina okupljenih građana istaklo je zastave Srbije i transparent "Ne kapitulaciji". Pojedinci su nosili majice sa srpskom trobojkom preko mape Kosova i natpisom "Nema predaje".

Branislav Ristivojević iz Nove Demokratske stranke Srbije je dogovor lidera Srbije i Kosova u Ohridu nazvao "kafanskim sporazumom".

"Za četiri stranke koje su se danas okupile ovo je crvena linija koja se ne sme preći. Borićemo se za svaki centimetar naše teritorije", poručio je Ristivojević.

Protest desničara ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, 24. mart 2023.
Protest desničara ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, 24. mart 2023.

Okupljanje pod nazivom "Ne kapitulaciji" organizovano je i u Nišu na jugu Srbije.

Pristalice Koalicije NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije tražili su ostavku presednika Srbije zbog pristajanja na Sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom kojim je, kako su naveli, "priznao terirorijalni integritet i suverenitet lažne države Kosovo".

Okupljanje desnice u Nišu, 24. mart 2023.
Okupljanje desnice u Nišu, 24. mart 2023.

Pristalice Dveri blokirale su i ulaz u Skupštinu grada u Čačku u centralnoj Srbiji, u sklopu protesta zbog Sporazuma sa Kosovom.

Ulaz u Skupštinu Čačka bio je blokiran desetak minuta a okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Izdaja", "Ne ultimatumu! Ne kapitulaciji".

Protest je održan i na gradskom trgu u Zrenjaninu na severu Srbije.

Četiri opozicione stranke desnice organizovale su prethodno protest u Beogradu 17. marta, dan uoči susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Simboli ruske paravojske na skupu desnice u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Nekoliko hiljada ljudi prošetalo je tada od Hrama Svetog Save do zgrade Predsedništva Srbije, tražeći da Vučić u Ohridu odbije evropski plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom, nazivajući ga "izdajom".

Među učesnicima protesta je bila i grupa muškaraca koji su nosili obeležja ruske paravojne formacije Vagner.

Stranke koje organizuju proteste imaju 28 od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Održavaju bliske veze sa Rusijom, a njihovi predstavnici su prethodnih meseci putovali u Moskvu.

Lideri Srbije i Kosova složili su se u Ohridu 18. marta da neće blokirati primenu nijednog člana Sporazuma, koji je poznat i kao evropski plan.

Sporazum od Beograda traži da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. marta da Beograd neće primeniti delove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da nema govora o priznanju.

Kosovo se sporazumom obavezalo da započne obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima iz dijaloga.

U Sporazumu se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet.

U Ohridu je dogovoreno da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnio da strane nisu potpisale dogovor zato što je predsednik Srbije izneo da ima "ustavna ograničenja" stoga nije u poziciji da potpiše dokument.

Prema Lajčaku, bez obzira na nedostatak potpisa, dogovor je pravno obavezujući za obe strane jer su se strane složile će ovaj dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU.

XS
SM
MD
LG