Dostupni linkovi

Desničari love strane agente po Srbiji


Članovi pokreta Naši i 1389 u Vrhovnom sudu Srbije, april 2012.
Članovi pokreta Naši i 1389 u Vrhovnom sudu Srbije, april 2012.
U Srbiji se gomilaju pretnje takozvanim nepatriotima, spiskovi navodnih stranih agenata na kome se našao i Radio Slobodna Evropa, pretnje smrću sudijama Ustavnog suda..... Država, istovremeno, šalje poruku da je nasilnicima sve oprošteno, odlukom o amnestiji, na primer, navijača Uroša Mišića koji je pokušao da ubije policajca ili siledžije Miladina Kovačevića koji je unakazio američkog studenta. Jedino je podmladak jedne opozicione partije tražio ostavku ministra i to ministra pravde koji je svojim prisustvom dao legitimitet nedavnom antihaškom skupu na kome su vredjane nacionalne manjine a uz učešsće zabranjene desničarske organizacije.

U najnovijem saopštenju ultradesničarski Pokret "Naši" predlaže da se usvoji zakon koji bi za nevladine organizacije finansirane iz inostranstva uveo oznaku "strani agent" po uzoru na, kažu, takvu praksu u SAD i Rusiji.

Oni najavljuju i zahtev za njihovu zabranu. Na spisku tajnih agenata su B92, Peščanik, ANEM, NUNS, Udruženje nezavisnih novinara Vojvodine, BIRN, Helsinški komitet za ljudska prava, Evropski pokret Srbije, Pravni komitet za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, E-Novine, Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

RSE: Ko i zašto treba da nosi oznaku strani agent?

„Strani agenti su mediji i NVO koji se finansiraju iz stranih fondova, a narednih par dana objavićemo i liste od organizacije NED koja je pisala kome su u Srbiji davali novac", kaže čelnik organizacije 'Naši' Ivan Ivanović.

RSE: Ali, to su NVO i mediji koji se vama ne dopadaju. Koje vi smatrate nepatrioskim.

Ivanović: Ne, radi se o načinu finasiranja NVO i medija.

RSE: Šta vama smeta u programu Radija Slobodna Evropa?

Ivanović: Neobjektivnost, prvenstveno.

RSE: U kom smislu? U tretiranju koje teme?

Ivanović: U tretiranju mnogih nacionalnih tema. Evo, na primer, Kosovo i Metohija. Nikada ne pozovete drugu stranu. Konkretno, mene nikada niste zbog toga okrenuli...

RSE: I zbog toga smo strani agenti? Što vas ne zovemo da kažete šta mislite o Kosovu?

Ivanović: Niste dobro razumeli. Ja kažem strani agent zbog finansiranja.

Ovom saopštenju prethodila je pretnja smrću sudijama Ustavnog suda i njihovim porodicama zbog junske zabrane organizacije Obraz. Esktremna desnica i zabranjeni Obraz i naš sagovornik iz pokreta Naši, tvrde da je to podmetačina:

„Deluje mi da je neko možda namerno napisao kako bi za to bile okrivljene nacionalne organizacije“, kaže Ivanović.

Stevan Filipović, mladi reditelj koji se bavi fenomenom desnog esktremizma odnosno fašizma u srpskom društvu, kaže za RSE da je nebitno da li je pretnja autentično potpisana ili ne, jer ona ne odudara od rukopisa poznatih domaćih ekstremista.

„Ako i jeste podmetačina, ta pretnja sa njihove strane je tu. Oni ne mogu da sakriju šta stvarno misle“, kaže Filipović i skreće pažnju na jezik mržnje na njihovim sajtovima, na grafitima širom Srbije...

Ivan Ivanović je zadovoljan kuda se kreće srpsko društvo.

“Svakog dana smo brojniji i brojniji, sve jači i jači. I to me raduje“, kaže.

Iako ekstremisti, poput našeg sagovornika, tek čekaju da dođe njihovo vreme, Stevan Filipović smatra da ovakve pretnje nisu incidenti, već oni izviru iz dominantne ideologije ovog društva.

„Nije to nikakva mala ekstremistička grupa ljudi sa čudnim idejama, pa da se to tretira kao izolovani incident. Mislim da je to dominantan način razmišljanja i dominantna ideologija“, kaže Filipović.

Država, čini se, ne vidi veći problem čak ni u tome što ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković prisustvom nedavnim antihaškim protestima daje legitimitet i govoru mržnje a i nedavno zabranjenom Obrazu.

Mladi LDP-a su predali pismo Vladi Srbije sa zahtevom da Selaković, koji je izjavio da je skupu prisutan kao ministar, podnese ostavku, kaže Igor Mušić iz podmlatka LDP-a i podseća na ambijent u kome se ministar osećao kao svoj na svome:

„Iza njega su pripadnici organizacije 1389 i Obraz skandirali pogrdno na račun albanske manjine na jugu Srbije. On se posle tog skupa nije izvinio, i mi smo smatrali da je skandalozno da na takav način predstavnik države i vlasti daje legitimitet organizaciji koju je Ustavni sud zabranio, a koje on sad, uslovno rečeno, želi da povampiri “ kaže Mušić, navodeći i Zakon o amnestiji čija je primena dovela do oslobađanja nasilnika poput Uroša Mišića i Miladina Kovačevića.
XS
SM
MD
LG