Dostupni linkovi

Novi protest desničara u Beogradu zbog evropskog plana za Srbiju i Kosovo


Protestna šetnja desničara u Beogradu 14. marta
Protestna šetnja desničara u Beogradu 14. marta

U Beogradu je 14. marta održan još jedan protest desničara protiv evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Govornici su se predstavili kao studenti sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu i rekli da je u pitanju "demokratski protest".

Okupljeni na protestu nosili su desničarske i nacionalističke oznake.

Na platou Filozofskog fakulteta, gde su se organizatori obratili okupljenima, čuli su se uzvici "Izdaja" i "Ne damo Kosovo".

Organizatori su zatražili da se u Ohridu javno i u celini odbaci predlog Evropske unije (EU), odluku o potpunom napuštanju pregovora i prestanku važenja svih sporazuma proisteklih iz pregovora pod pokroviteljsvom EU, kao i započinjanje pregovora pod pokroviteljsvom Ujedinjenih nacija.

Desničarski protest protiv evropskog plana za Kosovo održao se u Beogradu 14. marta
Desničarski protest protiv evropskog plana za Kosovo održao se u Beogradu 14. marta

Učesnici protesta su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama do zgrade Ustavnog suda.

Tokom šetnje su uzvikivali "Srbi i Rusi, braća zauvek" i "Srbija Srbima".

Prethodni protest, koji je održan 7. marta, najavlila je preko ruske mreže Telegram, između ostalih, i neregistrovana ultradesničarska organizacija "Narodna patrola", koja je ranije organizovala proteste zbog politike Vlade Srbije prema Kosovu.

Šta je evropski plan?

Desničarske organizacije i pokreti u Srbiji protive se evropskom planu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Predlog Evropske unije je poznatiji kao francusko-nemački plan i podržale su ga Sjedinjene Američke Države.

EU je posle šest meseci pregovora sa Srbijom i Kosovom objavila dokument koji u jedanaest tačaka predviđa rešavanje spora između dve strane.

Taj dokument je objavljen 27. februara nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u Briselu izrazili spremnost da nastave sa implementacijom ovog predloga EU.

U tom dokumentu, u koji je RSE ranije imao uvid, ne pominje se eksplicitno međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Pominje podrška koju bi strane trebale da pruže jedna drugoj u procesu evropskih integracija. Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG