Dostupni linkovi

Ekstremni desničari u Novom Sadu protestovali protiv antifašista


Skup ekstremnih desničara u centru Novog Sada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Skup ekstremnih desničara u centru Novog Sada

Skup članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije "Tradicionalisti", održan je u centru Novog Sada, ispred Uspenske crkve. "Tradicionalisti" su se okupili u znak protesta zbog skupa antifašista koji je održan nekoliko stotina metara dalje.

"Tradicionalisti" podržavaju ideje predsednika kvislinške Vlade u Srbiji u vreme Drugog svetskog rata Milana Nedića.

"Tribina o tobožnjem usponu fašizma u Novom Sadu cinično se održava na dan navodnog samoubistva odnosno ubistva armijskog đenerala Milana Nedića, srpske majke i biološkog spasitelja naše nacije", navela je organizacija "Tradicionalisti" na Fejsbuku.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na skupu ispred Uspenske crkve bilo je pedesetak članova i pristalica te ekstremno desničarske organizacije i upalili su sveće Milanu Nediću.

Paljenje sveća Milanu Nediću, predsedniku kvislinške Vlade u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata
Paljenje sveća Milanu Nediću, predsedniku kvislinške Vlade u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata

Skup "Tradicionalista" obezbeđivali su pripadnici policije u uniformi i civilu. Okupljeni su uzvikivali "Milan Nedić", "Gde ste sada, antifašisti" i pevali desničarske pesme.

Iako je prvobitna ideja bila da priđu Omladinskom centru CK 13 gde se održavao skup antifašista, "Tradicionalisti" su od toga odustali. Hteli su da idu u šetnju centrom Novog Sada, ali im policija to nije dozvolila. Na skupu nije bilo incidenata.

Antifašistički skup u Omladinskom centru

Antifašistički skup koji je održan u Omladinskom centru CK 13, nedaleko od okupljanja ekstremnih desničara, nije bio otvoren za javnost i ispred centra je bila raspoređena policija.

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada prethodno je najavila da će se na skupu raspravljati o rastućim pojavama fašizma u Novom Sadu i društvu.

“Neki broj njih (fašista) se okupio, ali ovo veče smatramo potpuno našim uspehom. Kontakt između antifašista i fašista večeras nije bio moguć. Sve što smo želeli da postignemo večeras, to smo i postigli. A to je da napravimo okupljanje antifašista i ljudi koji će u narednom vremenu aktivnije da se uključe u borbu protiv fašizma u našem društvu”, rekao je za RSE Daško Milinović, voditelj na internet radiju "Daško&Mlađa.com" i antifašista.

Pozivi da se zabrani skup

Kako su ranije preneli novosadski mediji, Fejsbuk stranica na kojoj su "Tradicionalisti" pozvali na okupljanje ugašena je 2. februara, ali su se zatim istog dana "Tradicionalisti" oglasili objavom na pomenutoj stranici demantujući gašenje.

Međutim, poziva na skup protiv antifašista na toj stranici više nema.

U međuvremenu su Vojvođanska partija i novosadski odbor Stranke slobode i pravde zatražili od policije da zabrani okupljanje "Tradicionalista" u skladu sa Zakonom o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija.

Uprkos zahtevu, Nedić nije rehabilitovan u Srbiji

U julu 2018. godine Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića kao neosnovan. U saopštenju suda je navedeno da je kao neosnovan odbijen zahtev predlagača da se presudi da je "Milan Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga".

Sud nije ukinuo Uredbu Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) iz 1949. godine kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca i na osnovu koje su mu oduzeta imovinska i građanska prava.

U aprilu 2019. Apelacioni sud je potvrdio rešenje Višeg suda kojim je odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Kolaboracionistička Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, prebegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen ni osuđen.

*Saradnja na tekstu: Nemanja Stevanović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG