Dostupni linkovi

Desetljeće srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu


Stipe Mesić, Ivo Josipović, Grabar Kitarović, episkop Porfirije i biskup Ivan Šaško na proslavi u zagrebu
Stipe Mesić, Ivo Josipović, Grabar Kitarović, episkop Porfirije i biskup Ivan Šaško na proslavi u zagrebu

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištuu Zagrebu obilježeno je dvjesto godina srpskog školstva u Zagrebu i deset godina rada Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković. Ova gimnazija promiče baštinu pravoslavne duhovnosti i srpskog nacionalnog identiteta, ali ih upoznaje i sa najvažnijim sadržajima hrvatske kulturne i duhovne baštine, čime im olakšava integraciju u sve vidike hrvatskog društva, kazala je na akademiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Deseta obljetnica rada vaše gimnazije nadilazi značenje obilježavanja jednog školskog jubileja, i nemoguće ju je gledati izvan konteksta ukupnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda i naših matičnih država“, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svečanom obilježavanju dvjesto godinasrpske prosvjete pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini zagrebačkoj i deset godina rada Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. Hrvatska želi biti država stvarne, a ne proklamirane tolerancije, naglasila je,a tolerancija je tek osnova za krajnji cilj - otvarati manjinskim zajednicama prostor za afirmaciju njihovih kulturnih i vjerskih identiteta, i njihovoj aktivnoj integraciji u društveni život.

Kolinda Grabar Kitarović sa učenicima pravoslavne gimnazije
Kolinda Grabar Kitarović sa učenicima pravoslavne gimnazije

„Ova gimnazija ostvarivanju toga cilja daje poseban doprinos, jer osim pružanja općih znanja i odgojnih načela, promiče baštinu pravoslavne duhovnosti i srpskog nacionalnog identiteta i tradicije. Ujedno, ona svojim učenicima otvara vidike multikulturalnosti i multikonfesionalnosti i upoznaje ih sa najvažnijim sadržajima hrvatske kulturne i duhovne baštine, čime im olakšava integraciju u sve vidike života hrvatskoga društva.“

Kako je još blagdansko vrijeme,predsjednica Grabar Kitarović uputila je i prigodnu čestitku.

Dopustite mi, kako smo još u uskrsnom vremenu, da vas sve srdačno pozdravim riječima 'Hristos vaskrese' kao izrazom zajedničke vjere u Kristovo uskrsnuće.“

Episkop zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Porfirije kazao je kako bog od nas očekujejednodušnost u različitosti i jednodušnost u činjenju dobra, a da za cilj imamo ljubav jedni prema drugima, bez obzira kako tko poje bogu i na koji mu se način moli.

Episkop bački Irinej
Episkop bački Irinej

„Ono što čini ovaj jubilej i ovaj susret još značajnijim jeste da smo – slava i hvala Gospodu - smogli snage da iza sebe ostavimo događaje iz ne tako davne prošlosti. Veličina i značaj današnjeg sabranja pod ovim prekrasnim svodovima doma hrvatske umetnosti i kulture jeste da smo uprkos svemu ovde zajedno i da zajednički delimo nadu u još bolje sutra.“

Skupu se obratila i izaslanica srpskog predsjednika Nikolića, Jasmina Mitrović Marić.

Srpska pravoslavna gimnazija u Zagrebu djelo je prethodnog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića, na čemu su mu njegov nasljednik Porfirije i episkop bački Irinej izrazili veliku zahvalnost.

„Poput Aristotela koji se povukao u rodnu Stagiru i osnovao Likej, mitropolit Jovan se – u doba kada su narcisoidni kultovi malih razlika prestali da destrukcijom uništavaju živote susednih i vlastitih zajednica – pred kraj zemnog života povukao u svoje sedište u Zagrebu i osnovao Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković. Danas, kada prođemo kroz velelepno zdanje gimnazije na Svetom duhu i vidimo savremene kabinete i dvorane ispunjene veselim učenicima i ozbiljnim nastavnicima, jasan nam je dalekosežni značaj vizije i životnog dela blaženopočivšeg mitropolita Jovana“, kazao je episkop Irinej.

Sada je u gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković 71 učenica i učenik iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Jedna od njih je i učenica 2. razreda Dolores Gaćeša koja je pojasnila što joj ova škola nudi:

„Puno aktivnosti, kvalitetnu nastavu, kvalitetnu sa profesorima, učenicima i svima ostalima. Sam zagreb kao Zagreb nudi puno toga i – zadovoljna sam.“

Nastava se odvija u izvrsno opremljenoj pred tri godine dovršenoj zgradi gimnazije po hrvatskom programu za klasičnu gimnaziju kojem je dodan model školovanja za nacionalne manjine.

XS
SM
MD
LG