Dostupni linkovi

Desetine poginulih u napadima u dva grada


Afganistan: Deseci ubijenih i ranjenih u dva napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Dok se u Bonu na desetogodišnjicu svrgavanja talibanskog režima održava donatorska konferencija za Avganistan, na kojoj je predsjedniku Hamidu Karzaiu, obećana pomoć i nakon povlačenja stranih trupa 2014., u Kabulu i Mazar –i- Šarifu odjeknule su eksplozije koje su, prema procjenama policije, odnijele desetine žrtva .

Avganistanska policija saopštila je kako se strahuje da je u samoubilačkim napadima na šitsko svetilište u Kabulu ubijeno na desetine ljudi i potvrdila da je veliki broj ranjenih.

Istovremeno je došlo do eksplozije bombe na sjeveru zemlje, u Mazaru- i-Sharifu gdje je ubijeno najmanje četvoro ljudi. Policija je saopštila da je na još nekoliko mjesta uspjela da osujeti slične napade.

Djevojčica plače nakon napada u Kabulu
Djevojčica plače nakon napada u Kabulu
Mohammad Zahir, šef Odjeljenja za kriminalistiku, smatra da je u napadu u Kabulu ubijeno više od 48 ljudi, a preko 100 ih je ranjeno. Napadač je detonirao eksploziv ispred šitske džamije u središtu Kabula gdje su se okupile na stotine vjernika. Ministar zdravlja saopštio je da je 67 osoba do sada primljeno u bolnicu.

Napadi su dogodili na šitski praznik Ašura, najzanačjaniji praznik u njihovom kalendaru, koji se slavi i kao državni praznik u Avganistanu.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napade.Kako javljaju BBC izvještači sa lica mjesta, sve ukazuje da je riječ o koordiniranim napadima sektaškog karaktera a da je meta šitska zajednica u zemlji.

Jedan od očevidaca je BBC-ju rekao da je ovakvo nasilje protivno i humanosti i islamu kao vjeri.

Prvi put da se šiti napadaju na praznik

Predsjedniku Avganistana Hamidu Karzaiu koji se nalazi na konferenciji u Njemačkoj saučešće je zbog žrtva izrazila njemačka kancelarka Angela Merkel, čemu se Karzai zahvalio.

„Zahvaljujem vam na ovim riječima utjehe i saučešća za žrtve terorističkog napada u Kabulu i Mazar –i- Šarifu. Ovo je prvi put da se na jedan tako važan religiozni dan u Avganistanu, terorizam prikaže u njegovom jezivom licu. Svi skupa želimo sve najbolje i brz oporavak povrijeđenima, i istovremeno izražavamo saučešće porodicama koje su izgubili svoje bližnje“, rekao je Karzai.

Preživjeli spasavaju ranjene nakon terorističkog napada
Preživjeli spasavaju ranjene nakon terorističkog napada
Ovakvi primjeri sektaških sukoba su veoma rijetki u Avganistanu između većinskih sunita i šitske manjine, bez obzira na tenzije, za razliku od Paksitana ili Iraka, gdje su takvi sukobi česti. Šitska manjina je u Avganistanu, njih oko 20%, do sada bez problema slavila svoje praznike i obilježavala vjerske datume.

Ovaj napad dogodio se samo dan po otvaranju međunarodne konferencije o budućnosti Avganistana u Bonu.

Slična je održana u istom gradu prije deset godina nakon pada talibanskog režima.Pakistan je bojkotovao ovu konfrenciju nakon što je NATO ubio 24 pripadnika pakistanskih trupa na kontrolnom punktu u blizini avganistanske granice.

Karzai je poručio u ponedeljak da je međunarodna podrška njegovoj zemlji poslije povlačenja stranih trupa 2014. godine ključna za stabilnost Avganistana u budućnosti.

Dodao je da Avganistan ne želi da bude teret međunarodnoj zajednici ni dan duže nego što je to potrebno, ali i da će podrška njegovoj zemlji biti potrebna još najmanje deset godina.
XS
SM
MD
LG