Dostupni linkovi

Dereta: Vučićeva autoritarna komunikacija ili Vučićev skupštinski šou


festival Miredita
festival Miredita

Poslanička grupa SDA Sandžaka - PDD optužila je Aleksandra Vučića za "izlive mržnje" prema poslaniku Šaipu Kamberiju. Taj poslanički klub izrazio je ogorčenje premijerovim "neprijateljskim ponašanjem" prema poslaniku sa juga Srbije Šaipu Kamberiju na sednici skupštine u četvrtak, te zatražio izvinjenje od predsednice parlamenta Maje Gojković zbog načina na koji je vodila sednicu.

Vučić je u Skupštini Srbije, odgovrajući na pitanje poslanika Kamberija kada će država obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, rekao da će to biti ispunjeno pre prvog septembra, a vi, rekao je Vučić, ispunite obavezu i plaćajte struju. A onda je, svaki put kad je uzimao reč, završavao sa: "Šaipu, platite struju".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je optužbe da je nekorektno vodila sednicu.

Miljenko Dereta, osnivač Građanskih inicijativa za naš program kaže da je očigledno bahato ponašanje vladajuće koalicije u svakoj prilici, posebno u radu Skupštine.

"Najčešće se pojavljuju kao žrtve druge etničke grupe. Opozicija, koja pripada većinskoj etničkoj grupi, na žalost toleriše smatrajući to delom političke igre. Nedopustivo je ponašanje, ne samo ovom prilikom, i predsednice Skupštine i premijera. Oni misle da zabavljaju većinu raznim, naizgled duhovitim, upadicama", navodi Dereta, te ističe:

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Gospodin Vučić u svom izlaganju uvek ima rečenicu više u kojoj nešto što do jednog trenutka zvuči dobro pređe u otvorenu agresiju prema sagovorniku."

"Šou premijera Vučića traje od izbora. To je permanentna demonstracija sile i samovolje, to je autoritarna komunikacija u kojoj se bespogovorno sluša ono što on govori", reči su našeg sagovornika.

Na pitanje da li se može dovesti u vezu neplaćanje struje sa ostvarivanjem manjinskih prava, Dereta kaže: "Naravno da to nema nikakve veze. Ali to pokazuje da većina smatra da manjine nemaju posebna prava, nego su to građani koji dobijaju 'tante za kukuriku'."

Poslanica iz Ruskog Krstura je povodom obraćanja premijera poslaniku Kamberiju upitala da li to znači da stanovnici ovog vojvođanskog mesta koji uredno plaćaju struju a nemaju besplatne udžbenike na rusinskom jeziku, ne treba da plaćaju struju, ako ne dobiju do prvog septembra obećane udžbenike.

Inače, neplaćanje struje je masovna pojava u celoj Srbiji. Elektroprivredi duguju ne samo obični građani i očerupana privreda, nego i mnogi tajkuni.

XS
SM
MD
LG