Dostupni linkovi

Der Spiegel: Hollande Merkelovoj “ukrao” pozornicu


Angela Merkel i Francois Hollande na konferenciji za novinare u Berlinu, maj 2012.
Angela Merkel i Francois Hollande na konferenciji za novinare u Berlinu, maj 2012.
Piše Carsten Volkery (Der Spiegel), priredila Sabina Čabaravdić

Svom prvom evropskom samitu François Hollande dao je i ton i takt i to zahtjevom za izdavanje euro-obveznica. Time je novi francuski predsjednik naljutio Angelu Merkel - i podijelio okupljeno društvo. Ali, malo je vjerojatno da će se ideje francuskog socijaliste i ostvariti.

Zagušljivo je u francuskoj sali za press konferencije u zgradi Vijeća EU. Novinari se tiskaju jer svi žele vidjeti novoga predsjednika na njegovom prvom susretu s novinarima u Brusselsu.

Jedan je sat iza ponoći, a François Hollande još drži pažnju okupljenih novinara, u najboljem maniru svog predhodnika. Gotovo sat vremena je objašnjavao “svoju viziju ekonomskog rasta”.

U susjednoj sali stoji Angela Merkel. Ispred nje tek nekoliko redova stolica i poneka kamera. Soba je poluprazna. Te je noći njemačka kancelarka odustala od prave press konferencije i odlučila dati samo kratku izjavu. Odgovorila je na dva pitanja i nakon pet minuta otišla.

Izgledalo je kao da briselsku pozornicu prepušta Hollandu bez ikakve borbe. Ona, naime, tačno zna da nema nikakvih šansi naspram neodoljive privlačnosti svog novog kolege.

Paralelni nastupi u noći između srijede i četvrtka imaju simbolično značenje. Ovo je prvi EU samit u posljednjih nekoliko godina na kojem nije dominirala Angela Merkel. Umjesto nje takt i ton davao je francuski predsjednik. Iako je govorio i malo i kratko, odavao je čovjeka koji se neće dati obuzdati.

Merkozy je prošlost

Nametnuvši euro-obveznice za glavnu temu evropskog samit, Hollande je praktično njemačku kancelarku izazvao “na dvoboj”. Njegova neizgovorena poruka bila je: “simbioza bivšeg predsjednika Sarkozyja i Merkelove je prošlost. Francuska se vraća sopstvenim prioritetima.

Mnogi tvrde da je ovo samo taktika uoči parlamentarnih izbora, 17.juna. Socijalista Hollande si, naime, ne smije dozvoliti da u kampanju uđe kao lutka na koncu njemačkih kršćanskih demokrata.

Na francuskoj strani su zemlje poput Italije, Austrije i Irske a oko Njemačke su se okupile Finska, Švedska i Nizozemska.

Iako Hollande kaže kako odluke neće donositi bez Njemačke, promjene su više nego vidljive. Prvi put u skoro deceniju, Paris i Berlin nisu sjedili jedan do drugog, nego u suprostavljenim taborima.

Na večeri, na kojoj su posluženi špargle, riba i mousse au chocolat, sudionici su bili pristojni jedan prema drugom, ali je linija iscrtana. Na francuskoj strani su zemlje poput Italije, Austrije i Irske a oko Njemačke su se okupile Finska, Švedska i Nizozemska.

Kancelarka, dakle, nije usamljena u borbi protiv novog šefa Jelisejske palate. Postoje izgleda zemlje koje su veći protivnici euro-obveznica nego Njemačka, sigurno je nakon večere zaključio Hollande. No nije htio otkriti čiji je “tabor” jači.

“Nismo se prebrojavali!”, kazao je predsjednik Francuske nakon samita. I njemačka kancelarka diplomatski je poručila kako je ovaj susret bio “samo prijateljska razmjena mišljenja”.

Tek na redovnom junskom samitu EU biće ozbiljno raspravljano i odlučivano o paketu daljeg razvoja. Hoće li on i u kojem obliku obuhvatiti i euro-obveznice znaće se narednih sedmica.

François Hollande u svakom je slučaju postigao da se poprilično potisnuta tema obveznica ponovno aktuelizira. No, kako to lijepo kažu cinici u razvijenim zemljama: “euro obveznice su samo drugo ime za ekonomsku politiku zemalja koje su zadužene i koje bi i dalje dizale kredite, ali da ih vraća Njemačka!

Kako sada stvari stoje, mnoge će stvari biti jasnije u drugoj polovini juna, nakon izbora u Grčkoj i Francuskoj. Iz magle evropske krize ukazaće se svjetlo, a tada će i Hollandu lakše pasti približavanje Merkelovoj.
XS
SM
MD
LG