Dostupni linkovi

Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Nismo nadležni za staru deponiju Vinča


Gašenje požara na Staroj deponiji u Vinči, Beograd, 9. avgust 2021.
Gašenje požara na Staroj deponiji u Vinči, Beograd, 9. avgust 2021.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije nadležno za staru deponiju Vinča pored Beograda na kojoj je izbio požar 7. avgusta, a još uvek je u toku gašenje, te da su samo dali saglasnost na projekat sanacije i rekultivacije stare deponije.

Ministarstvo u svom saopštenju navodi da zbog toga što nije izdalo dozvolu, i da zbog toga nemaju nadležnost nad njom kada su u pitanju kontrola i nadzor republičke inspekcije.

"Republički inspektori zaštite životne sredine je 8. avgusta ipak izašla na teren, u cilju dobijanja informacije u vezi požara koji je nastao na nesanitarnoj deponiji Vinča, odnosno staroj deponiji", objasnili su u ministarstvu i naveli da je za to nadležna Republička komunalna inspekcija u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deponija u Vinči, predmet je ugovornog odnosa između preduzeća "Beo Čista energija" i Grada Beograda, rekli su u Ministarstvu agenciji Beta.

Komentartišući izjave direktora preduzeća “Beo Čista energija” da se čeka na dozvole, ovo ministarstvo je potvrdilo da su u procesu, ali da se odnose na drugu parcelu u Vinči i novu sanitarnu deponiju, na kojoj nije izbio požar.

"Na osnovu zahteva te kompanije ministarstvo je izdalo dozvolu za odlaganje komunalnog otpada koji nastaje na teritoriji grada Beograda. U toku je izdavanje dozvole za tretman građevinskog otpada, jer se čekalo da preduzeće dopuni dokumentaciju", naveli su u ministarstvu.

Deponija Vinča, koja se nalazi nadomak Beograda, je najproblematičnija lokalna ekološka tačka, gde se dnevno odlaže i po 1.500 tona smeća.

Prostire na oko 70 hektara samo 14 kilometara od centra glavnog grada Srbije. Otpad se na toj lokaciji odlaže od 1977. godine.

XS
SM
MD
LG