Dostupni linkovi

SZO: Pet miliona obolelih od denga groznice


Ilustracija: Ekstremne vrućine doprinele širenju bolesti
Ilustracija: Ekstremne vrućine doprinele širenju bolesti

Broj ljudi zaraženih denga groznicom povećan je deset puta u poslednjih dvadeset godina, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U objavi 22. decembra SZO navodi da je ove godine registrovano više od pet miliona obolelih i pet hiljada smrtnih slučajeva.

Severna i Južna Amerika, Karibi i Bangladeš prijavili su rekordan broj zaraženih u 2023.

Prema SZO, u Latinskoj Americi je četiri petine svih slučajeva.

Brazil, Argentina, Paragvaj i Peru prijavili su najviše obolelih, dok je Peru proglasio vanredno stanje u nekim oblastima nakon što je prijavio najveći broj slučajeva do sada.

U izveštaju SZO dodaje se da je ukupan broj inficiranih u 2019. bio 5,2 miliona, te da ih je 2000. godine bilo 500.000. SZO smatra da taj broj nije konačan.

Globalno otopljavanje uvećava rizik

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su najveći uzročnici povećanja broja obolelih klimatske promene i povećana populacija komaraca, insekata koji prenose denga groznicu.

Dodaje se da su i slabi zdravstveni sistemi u nekim zemljama i loš nadzor odigrali značajnu ulogu u širenju bolesti. Iako postoje vakcine i uzgajani komarci koji sadrže bakteriju za borbu protiv denga groznice, ne postoje tretmani za borbu protiv virusa kada se neko njime zarazi.

Većina slučajeva denga ne izaziva jake simptome, ali neke infekcije mogu da dovedu do teškog krvarenja i oštećenja organa koja se pojavljuju nakon što se groznica smiri.

Simptomi uključuju bol u stomaku, povraćanje, krvarenje desni, nakupljanje tečnosti, letargiju i povećanje jetre. Ponovljene infekcije mogu da dovedu do krvarenja i smrti.

XS
SM
MD
LG