Dostupni linkovi

Demonstranti u Libanu sprečili održavanje sednice parlamenta


Demonstranti sprečili rad Parlamenta u Libanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Demonstranti sprečili rad Parlamenta u Libanu

Hiljade demonstranata koji protestuju protiv libanske političke elite blokirale su 19. novembra ulice u Bejrutu i tako sprečilo poslanike da dođu do Parlamenta, primoravši ih da odlože sednicu.

Ta sednica je zakazana iako Liban još nema vladu posle ostavke premijera Saada Haririja zbog protesta bez presedana koji traju od sredine oktobra.

Demonstranti su postavili pitanje ustavnosti sednice u takvoj situaciji.

Sednica je i prošle sedmice otkazana usred protesta.

Libanci ponovo na ulicama: 'Buni se, Bejrute'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Demonstranti su se danas sukobili s policijom kada su zatvorili ulice koje vode do zgrade parlamenta u Bejrutu.

Jedan poslanik koji je krenuo ka zgradi se okrenuo jer nije mogao da stigne do nje, pa su njegovi telohranitelji pucali u vazduh da mu otvore put. U pucnjavi niko nije ranjen.

Hariri je podneo ostavku 29. oktobra u odgovoru na proteste koji su izbili zbog predloga da se uvedu novi porezi, ali su kasnije prerasli u pozive na smenu vlade i čitave političke elite koja vlada Libanom od kraja građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Predsednik Libana Mišel Aun nije odredio datum za konsultacije kako bi se izabrao novi premijer i postoje duboke razlike između političkih snaga oko sastava buduće vlade.

Politički zastoj nastao je u vreme kada je Liban suočen sa najgorom ekonomskom i finansijskom krizom posle više decenija.

Ta zemlja, u kojoj je korupcija široko rasprostranjena, je jedan od najvećih dužnika u svetu, piše Asošijejted Pres. Dug iznosi 86 milijardi dolara ili 150 procenata BDP-a.

Libanske banke su otvorene za klijente posle jednonedeljnog štrajka zaposlenih koji su odbijali da dođu na posao, strahujući za svoju bezbednost.

Gužva ispred banke BLC u Sidonu
Gužva ispred banke BLC u Sidonu

U ponedeljak je Udruženje banaka objavilo da ograničava podizanje novca na hiljadu dolara nedeljno i da omogućava transfer u inostranstvo samo u hitnim slučajevima.

Dan poslije je međutim većina banka dozvoljavala ulagačima da uzmu samo 500 dolara sa dolarskih računa.

XS
SM
MD
LG