Dostupni linkovi

UN i EU: Izraelska naselja krše međunarodno pravo


Jedno od jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, arhivska fotografija
Jedno od jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, arhivska fotografija

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija ponovio je svoj stav da su izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nelegalna i da krše međunarodno pravo, čime je odbacio odluku administracije predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države su dan ranije, u ponedeljak, 18. novembra podržale pravo Izraela da gradi naselja u okupiranim područjima Zapadne obale, čime su napustile svoje četiri decenije dugo stajalište da su ta naselja "suprotnosti sa međunarodnim zakonom".

"Promena politike jedne države ne menja postojeći međunarodni zakon niti interpretacije Međunarodnog suda pravde i Saveta bezbednosti", kazao je portparol Saveta za ljudska prava UN Rupert Kolvil na novinarskoj konferenciji u Ženevi.

Evropska unija je ranije 19. novembra takođe osudila promenu stava administracije predsednika SAD prema jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali, istakavši da smatra da su ta naselja nelegalna i da podrivaju mirovni proces.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je saopštila da je stav EU prema jevrejskim naseljima "na okupiranoj palestinskoj teritoriji jasan i ostaje neizmenjen: svako širenje jevrejskih naselja je nelegalno po medjunarodnom pravu i podriva održivost rešenja (po modelu) dve države i izglede za trajan mir".

Ona je najavila da će EU nastaviti da "podržava obnovu značajnog procesa ka rešenju o dve države do kojeg bi se došlo pregovorima" i naglasila da je to jedini "realan i održiv način da se ispune legitimne aspiracije obe strane".

XS
SM
MD
LG