Dostupni linkovi

Demonstranti pred Ambasadom SAD u Sarajevu


Građanima koji su se u petak okupili na protestima u Sarajevu policija nije dozvolila blokadu saobraćaja, nakon čega su premjestili pred sjedište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što im policija nije dozvolila blokadu saobraćaja, oko 100 demonstranata, hodajući trotoarom, uputili su se pred Američku ambasadu zviždeći i uzvikujući: "Ostavke!" Kordon specijalne jedinice MUP-a KS išao je uporedo s njima, ne dozvoljavajući im da siđu na cestu.

Hodajući s njima, evo što smo snimili:Kad su stigli ispred sjedišta Ambasade SAD, ovo je bio njihov jedini zahtjev:
„Hoćemo samo nekog iz Američke ambasade da nam se obrati.“

Zašto su odabrali sjedište Američke ambasade pitali smo jednog od građana Sarajeva, Bojana Svrdlina, koji je od prvog dana na protestima:

„Došla je nova američka ambasadorica i rekla je da će pričati samo sa narodom, neće sa političarima. Evo narod je pred njom i ima priliku sad da priča s nama.“

Kako javlja naša reporterka Ivana Bilić, demonstrantima se obratio direktor Misije USAID-a David Barth, rekavši kako Američka ambasada podržava mirne proteste građana.

„Mi podržavamo demokratsko pravo da ljudi na miran način izražavaju svoje mišljenje. Pratimo sve što je vezano za ove događaje. Veoma je bitno da vi imate priliku da izrazite svoje mišljenje, ali i da ovaj grad bude siguran.“

Birth je dodao i da je informiran o problemu korupcije u bh. društvu.

Jedan od demonstranata Abdurahman Šahabazović je rekao:

„Ratni sam vojni invalid. Izašao sam tražiti svoja prava, nisam izašao nikoga da rušim, nisam izašao nikoga da tučem. Znači da tražimo svoja prava za koja smo se borili četiri godine.“

Demonstranti su napustili prostor ispred Ambasade i ponovo su ispred zgrade
Predsjedništva BiH.

Saobraćaj se sve vrijeme odvija bez problema.
  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG