Dostupni linkovi

Sve užarenije demonstracije na Wall Streetu


Protestanti koji su uhapšeni nakon što su pokušali da pređu Bruklinski most na autoputu, New York, 01. oktobar 2011.
Protestanti koji su uhapšeni nakon što su pokušali da pređu Bruklinski most na autoputu, New York, 01. oktobar 2011.
RSE

Pokret Okupirajte Wall Streetu (Occupy Wall Street) nastavlja proteste zbog "pohlepe multinacionalnih kompanija, globalnog zagrevanja, socijalne nejednakosti i nezaposlenosti".

Policija je u New Yorku oslobodila većinu od 700 uhapšenih demonstranata protiv, kako kažu, korporativne pohlepe na Wall Streetu, javlja BBC.

Demonstranti su podržali neki sindikati, što bi, smatra Reuters, moglo organizacijski i finansijski pomoći protestu koji zasad nema vođu.


Manje od 20 i dalje je zadržano jer ih policija tek treba identifikovati. Većina uhapšenih zaradila je kazne zbog nasilničkog ponašanja, ako i poziv na sud.

No, pripadnici pokreta koji pred Wall Streetom kampuju već dve nedelje, kažu da će nastaviti sa svojim demonstracijama.

A, policija se zbog hapšenja više stotina demonstranata ponovno našla na udaru teških kritika zbog preterane upotrebe sile.

Za skoro dven nedelje koji traju protesti na Wall Streetu uhapšeno je gotovo hiljadu protestanada, što je znatno više od broja bankara i drugih odgovornih što su svet odveli u globalnu ekonomsku krizu 2008. godine.

Upravo je to prokomentarisao poznati književnik Salman Rushdie na Twitteru: "Svetska ekonomija je uništena od strane tih grabežljivih trgovaca, ali ipak su demonstranti u zatvoru".

Među uhapšenima je i novinarka New York Timesa.

Podsetimo, demonstranti su uhapšeni zbog blokiranja saobraćaja i pokušaja održavanja neodobrenog marša preko Bruklinskog mosta, javlja Reuters.

Hapšenja su se dogodila nakon što se velika grupa demonstranata koja je učestvovala u drugoj nedelji pokreta Occupy Wall Street odvojila od većine koja je koračala trotoarom.

Novinarka New York Timsea Natasha Lennard našla se među uhapšenima.

"Negde na pola puta odvojila se grupa koja je htjela zauzeti čitavi most. Želeli su biti uhapšeni, to je i bio cilj", ispričala je ona.

Međutim, neki drugi svedoci tvrde da je policija prvo dopustila demonstrantima hodanje po ulici da bi ih na kraju dočekao policijski kordon koji ih je, jednoga po jednoga, hapsio.

Policija je saopštila da su podnesene prijave protiv demonstranata koji su nekoliko puta bili upozoreni da će biti uhapšeni ako se ne vrate na trotoar.
Hapšenje demonstranata na Bruklinskom mostu, New York, 01. oktobar 2011.

Aktivisti pokreta "Okupirajmo Occupy Wall Street", inspirisanog prodemokratskim pokretima u arapskom svetu, kažu da sede u parku da bi pokazali svoje nezadovoljstvo sadašnjom političkom i ekonomskom klimom.

"Mi smo svih rasa, svih polova, svih vera. Mi smo većina. Nas je 99 odsto, i ne želimo da ćutimo", piše na njihovom internet sajtu.

Demonstranti su najavili da će prezimiti u Zuccoti parku gde su se sada stacionirali.

Oni se, osim što se bune protiv prekomerne sile i nepoštenog odnosa prema manjinama, posevbo muslimanima, suprotstavljaju i američkim zakonima o gubitku hipoteke, visokoj nezaposlenosti, ako i smeru rada Wall Streeta za koji tvrde da podilazi bogatima.

Demonstranti su podržali neki sindikati, što bi, smatra Reuters, moglo organizacijski i finansijski pomoći protestu koji zasad nema vođu.

Slični protesti počeli su se održavati i u drugim američkim gradovima poput Bostona, Chicaga i San Francisca.
XS
SM
MD
LG