Dostupni linkovi

Demokratska stranka zasad bez odluke o premijeru


Sa konvencije DS-a u decembru 2010.
Sa konvencije DS-a u decembru 2010.
Predsedništvo Demokratske stranke nije na sednici u petak donelo odluku o kandidatu za premijera i, kako je saopštio Boris Tadić, nastavljaju pregovore s koalicionim partnerima o formiranju nove vlade Srbije.

"Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima", rekao je Tadić nakon tročasovne sednice užeg Predsedništva DS-a.

“Sigurno neću biti novi premijer, vidimo se u nekom drugom filmu”, tako je Boris Tadić govorio u izbornoj noći kada se pred kamerama pojavio kako bi priznao poraz i čestitao svom protivkandidatu Tomislavu Nikoliću.

Sada, međutim, nije isključeno da će njegov novi film početi da se snima veoma brzo, i da će se na scenu vratiti upravo u ulozi za koju je rekao da neće igrati. Demokrate, čije se uže predsedništvo okupilo kako bi razmotrili strategiju pregovora o budućnoj vladi, još uvek razmatraju ovo pitanje.

Za razliku od Demkrata, kojima je Tadićev poraz na predsedničkim izborima, poljuljao postizbornu kombinatoriku, Socijalisti nemaju dileme. Dogovor o zajedničkoj parlamentarnoj većini, postignut između dva izborna kruga, ostaje.

“Ne mešamo se u rad Demokratske stranke, oni kao najveća stranka u ovoj koaliciji treba da odredi ko će biti premijer”, rekao je lider socijalista Ivica Dačić.

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma
No, Tadić i Demokrate vagaju i dalje. Uprkos izbornom porazu u duelu sa Nikolićem, nagovori Tadićevih najbližih saradnika i evenutalnih budućih partnera da sada preuzme premijersku funkciju i time se “ponovo žrtvuje”, postaju nalik političkom sitkomu. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ga je i doslovno molio. Iako je demantovana, pojavila se i vest da se u tom cilju ujedinio i naizgled nemogući trojac - SPS, LDP i URS, pa su lideru Demokrata dali rok od 24 sata da saopšti šta je odlučio, ili će se oni udružiti u politički blok i tražiti mesto premijera.

Vratiti Tadića na lidersko mesto

Sve ovo radi se u cilju pomoći Tadiću da se, uprkos izbornom porazu, vrati na lidersku poiziciju, ocenjuje za RSE Vladimir Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

“Ako prihvatimo analizu po kojoj je on obavljao sve moguće funkcije u ovoj zemlji, onda zaključujemo da ovo nije samo poraz u trci za predsednika, nego i poraz u trci za bilo koju funkciju, pa i premijersku. To Borisa Tadića smešta u jedan toliko neprijatan kontekst u ovoj postizbornoj atmosferi da zbog toga sada svedočimo jednoj vrsti neznanja kako da se izađe iz te situacije ili makar da se to medijski predstavi na najbolji mogući način”, kaže Pavićević i dodaje da bi preuzimanjem premijerskog mesta Tadić “samo dodatno plaćao cenu svih pogrešaka, koje se pre svega tiču razvoja demokratskih procesa i procedura u Srbiji”.

To je možda upravo ono što Naprednjacima i njihovom novoizabranom predsedniku ide na ruku. Kritikuju vladu koju bi sastavljale Demokrate i Socijalisti, ali se i ne bune. Lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će se Tomislav Nikolić odmah po povratku iz Moskve, gde je gost Vladimira Putina, u ponedeljak sastati sa Tadićem.

“DS i SPS imaju problem s legitimitetom, ali SNS neće praviti problem ukoliko obezbede parlamentarnu većinu. Ako nam se pojavi Boris Tadić i kaže da imaju većinu, istog sekunda ćemo reći predsedniku Srbije da mi nemamo većinu i da da mandat onima koji je imaju”, rekao je Vučić.

U postizbornim kombinatorikama, ovih se dana kao opcija spominje i tzv. velika koalicija, koju bi činili Naprednjaci i Demokrate. Najčešće je spominju Socijalisti, uz tvrdnje da je to ideja koju zagovara Zapad.

"Srećan put. Srećan put bez povratka", tako Ivica Dačić komentariše ovu opciju i dodaje da u njoj ne bi učestvovao.

Čelnici Evropske unije više su ga puta demantovali, a ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik poručuje da njenu zemlju zanima samo da Srbija dobije Vladu koja će biti efikasna i proevropska.

„Pitanje formiranja vlade prepuštamo političkim strankama i na njima je da same donesu odluku. Naš ineters u svemu tome jeste da se Vlada što pre formira, kako bi bila fumkcionalna i kako bi radila na onim pitanjima koja preostaju, a to je svakako veliki posao vezan za nova radna mesta, nove investicije, pridruživanje Evropskoj uniji, kao i mnogi drugi problemi koji su ostali nerešeni.“

Dok traju pregovori o vladi, novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića po povratku iz Moskve čeka polaganje zakletve, nakon čega bi trebalo da ponudi mandat najpre svojoj, odnosno stranci koja je dobila najviše glasova, a onda i Demokratama. I njihov novi film, sa drugačijom raspodelom uloga, možda bi mogao da počne.
XS
SM
MD
LG