Dostupni linkovi

Demokratska stranka na raskršću: Rascep ili generalna čistka


Boris Tadić i Dragan Đilas, foto: vesti-online.com
Boris Tadić i Dragan Đilas, foto: vesti-online.com
Da li će se pometnja izazvana izbornim porazom u Demokratskoj stranci okončati rascepom ili unutrašnjim raščišćavanjem i smenom odgovornih, pitanje je kojim se bavi javnost u Srbiji koja smatra da je sudbina demokratije i dalje u rukama ove partije.

Sagovornici RSE smatraju da je urušavanje bivše Đinđićeve partije počelo mnogo ranije, kada je ona počela da paktira sa nacionalistima da bi zapala u, za ovo podneblje, tipičnu zamku pohlepe. Počeo je da je bije glas da se ne razlikuje od drugih, od tradicionalne srpske identifikacije vlašću sa lopovlukom.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas ponovo je prekinuo muk iz stranke o tome šta se događa u njenim redovima nakon gubitka izbora i kraha u pokušaju formiranja Vlade.

On je demantovao da želi da cepa stranku, reagujući na pisanje nekih medija da je Borisu Tadiću dao ultimativni rok od dve nedelje da posmenjuje svoje zamenike ili će osnovati sopstvenu stranku. Međutim, on je ujedno ponovo odapeo strelu ka predsedniku stranke koga je javnost videla posle dužeg vremena kako se odmara u jednoj uvali na Visu.

Tako da nema ni malo sumnje na koga je Đilas mislio rekavši da ovo nije leto u kojem Demokratska stranka treba da bude u ’kupaćim gaćama’. Retko ko od demokrata progovara o tome šta se dešava unutar stranke a upućeni kažu da je u stanci opšta pometnja. Borisav Stefanović je jedan od retkih koji se oglasio.

“Ja mislim da do cepanja DS-a neće doći. MIslim da to nikome nije u interesu. Od DS-a su se mnogi odvajali i niko nije bolje prošao nego dok je bio u DS-u. Srbiji treba jaka, promenjena, očišćena DS, zato šo nam treba jaka, argumentovana opozicija ovakvoj vlasti Ja sam siguran da ćemo mi u narednom periodu naći snage da to uradimo”, kaže Stefanović.

Zagorka Golubović
Zagorka Golubović
Doktorka Zagorka Golubović kaže da bi najbolje za stranku bilo unutarpartijsko raščišćavanje a ne cepanje, a Đilasovo upozorenje smatra sasvim na mestu:

“Mislim da Đilas ima najviše prava da to kaže. Ja cenim ljude po onome šta rade a ne po onome što govore, a mislim da je Đilas mahom uradio sve ono što je obećavao i delovao samopouzdanije od svih ostalih. Mislim da je dobro da se to uradi, bez obzira da li će to dovesti do raskida, ili raščišćavanja. Ako to ne uradi, ona će postati minorna stranka. U svakom slučaju, ja Đilasov istup vrlo pozitivno ocenjujem”, kaže Zagorka Golubović.

Vreme za 'dugačke pantalone'

Krajnje je vreme da DS obuče dugačke pantalone, parafrazira profesor Vojin Dimitrijević Đilasovu retoriku, i da pokuša da vrati stranku sa mnogih stranputica u koje je zalutala još od 2006. godine.

“DS je poznata po tome što je stvorila niz drugih stranaka, po sposobnosti kariokineze, kako se to biološkim rečnikom kaže. To ne bi valjalo da se desi. Ali, Demorkatskoj stranci je sada prilika da se vrati sa letovanja, da se obuče u dugačke pantalone, kao što kaže Đilas, i da razmisli, ne samo o ovim izborima koje je izgubila, nego o svim greškama koje je pravila. Što je pokušala da postane nacionalistička, nacionalno patriotska i da privuče takve ljude. Takvi ljudi su oduvek bili daleko od DS. Teško je verovati da se ona može izvući sa nekoliko kadrovskih promena, mada su one neophodne. Naročito zbog toga što je stranku počeo da bije glas da se ne razlikuje od drugih, od tradicionalne srpske identifikacije vlašću sa lopovlukom“, navodi Dimitrijević.

Dragan Đilas je inače u poslednje vreme nekoliko puta izlazio u javnost sa provokativnim stavovima. Tako je svojevremeno rekao da je sramotno da se Vuku Jeremiću izdvoji za predsedavanje Skupštinom UN šest miliona, nakon čega su između njega i doskorašnjeg Tadićevog miljenika razmenjene veoma oštre reči, zatim se suprotstavio stavu DS da Milica Delević ne treba da uđe u Dačićevu Vladu i prvi progovorio o odgovnorsti demokrata za izborni poraz.

Nije Đilas, koji je izvojevao ubedljivu izbornu pobedu u Beogradu, jedini koji se odvojio od Tadića. Tu je, kako se nagađa, i vojvođansko rukovodstvo na čelu sa Bojanom Pajtićem, iza koga takođe stoje dobri izborni rezultati.

Da li je tačno da sudbina demokratije u Srbiji zavisi od Demorkatske stranke, pitali smo profesora Dimitrijevića.

“Desilo se da je tako. Srbija je u jednoj čudnoj situaciji. Mislim da je problem Srbije mnogo veći od DS ali se sada u njoj oličava. Jer u očima mnogih ljudi, DS je jedina demokratska alternativa”, poručuje profesor Vojin Dimitrijević.
XS
SM
MD
LG