Dostupni linkovi

Demokratija u povlačenju pred partokratijom


Skupština Crne Gore - ilustracija
Skupština Crne Gore - ilustracija
Pravi vladari Crne Gore su političke partije koje kontrolišu sve društvene tokove i čini se da u tome između vlasti i opozicije nema bitne razlike, o čemu svjedoči činjenica da koncept partitokratije koji su kreirale vladajuće partije, koje bez sumnje nose najveću odgovornost, opozicija rado prihvata i primjenjuje na lokalnom nivou u mjestima gdje osvoji opštinsku vlast.

Partokratija ili partitokratija je kvazi-demokratsko uredjenje u kome se prava vlast ne nalazi u institucijama države već u rukama političkih partija. Iako u demokratiji uvek neka stranka ima većinu u vlasti, partokratiju karakteriše činjenica da tu vlast niko ne može da kontroliše jer svaki njen i najmanji dio, uključujući i kontrolne mehanizme, čine partijski ljudi. Između ove definicije i crnogorskog političkog sistema bi se slobodno mogao postaviti znak jednakosti, a tome doprinose svi politički subjekti.

"Svima njima odgovara ovaj sistem u kom je NJIMA ugodno i u kom ONI profitiraju, sistem u kom su ONI nosioci političke demagogije, a građane ne posmatraju kao samosvjesna politička bića već, isključivo, kao birače koji treba da, suprotno sopstvenim interesima, budu lojalni njima", kaže lider političkog kluba Pravedna Crna Gora Rade Bojović, koji govoreći o partitokratiji u Crnoj Gori navodi set mjera kojima bi se obezbijedilo da partije dobiju pravo mjesto u društvu, a građani status građana.
Rade Bojović, foto: VIJESTI
Rade Bojović, foto: VIJESTI

"Ukidanje nezasluženih i nepravednih privilegija za predstavnike političke klase, ukidanje višestrukih ličnih primanja, zabrana dodjele stanova političkim funkcionerima koji su od politike napravili najbolji mogući biznis. Ukidanje političkih penzija, što je još jedan pokazatelj stanja u državi. Zatim, nešto što je novost u smislu zahtjeva na crnogorskoj političkoj sceni a to je ukidanje upravnih odbora u javnom sektoru, mislimo na javna preduzeća, javne ustanove i tako dalje jer smatramo da su upravni odbori isključivo sinekuristički organi onih političkih partija koje imaju dominantan uticaj, u zavisnosti da li je to na državnom ili lokalnom nivou. I na kraju veoma je važno insistirati na nečemu što je reforma izbornog sistema tako da se stranački lideri i partijske oligarhije u perspektivi onemogućavaju da sastavljaju liste onako kako njima odgovara", rekao je Bojović.

Od politike biznis

"Crna Gora je zarobljeno društvo", rečenica je koja je mnogo puta izgovorena od strane kritičara vlasti. Problem je, međutim, mnogo dublji i opasniji zbog sveprisutne moći političkih partija od kojih zavise apsolutno svi društveni tokovi: od spoljne politike, preko ekonomije do kulture. Dok se partije, bilo na državnom ili lokalnom nivou, pitaju za sve, građani su svedeni na niži oblik života čija je jedina funkcija da glasa i trpi posljedice koje slijede.

U opoziciji postoji saglasnost u vezi ocjene da u Crnoj Gori ne funkcionišu institucije već vladaju partije. Međutim, odgovornost čini se, vide samo na jednoj strani.
Slaven Radunović
Slaven Radunović

Funkcioner opozicione Nove srpske demokratije, Slaven Radunović, za RSE kaže da vladajuće partije Crnu Goru doživljavaju kao privatno vlasništvo.

"Vrlo često ćete čuti da je napad na nekog od zvaničnika ove države napad na Crnu Goru. To su stvari koje treba da se rješavaju u procesu EU integracija, kroz sazrijevanje ljudi i kroz shvatanje šta je demokratija", kaže Radunović.

Na pitanje koliko su opozicione partije doprinijele stvaranju i održanju jednog partitokratskog sistema u Crnoj Gori, Radunović odgovara:

"Doprinijele su toliko što nijesu uspjele da smijene ovu vlast, iako naravno ne smatram da su samo opozicione partije krive zbog toga jer do sada nijesu imale ralnih uslova za takvo nešto. Zato što su država i vlast srasli u jedno tijelo, a dodao bih i mafiju. Šanse za pobjedu na izborima su vrlo male. Ovoga puta ćemo demokratskim frontom pokušati i nadam se da ćemo imati više uspjeha nego do sada da srušimo vlast".

Lider političkog kluba Pravedna Crna Gora, Rade Bojović, ističe:

"Kada pogledate na koji način oni vladaju, način na koji oni odlučuju, način na koji od politike prave biznis svog života vi nećete uočiti suštinski bitne razlike između vlasti i opozicije. To je naravno tužna činjenica da je to tako i to u stvari blokira političke promjene. Da li je vama poznato da tamo gdje je opozicija držala vlast, nekada i u pola Crne Gore, da li imate neke inovacije na lokalnom nivou, da imate nešto gdje su se oni razlikovali. Gdje su god držali vlast tu su bili budžetski deficiti, prekomjeran broj zaposlenih u lokalnoj kao što ovamo imate u državnoj upravi. Imate zapravo jedno ponašanje koje je dio zajedničkog političkog mentaliteta."
XS
SM
MD
LG