Dostupni linkovi

Demokrate izgubile većinu u Novom Sadu


Novi Sad
Novi Sad
Norbert Šinković

Gradska vlast u Novom Sadu predvođena Demokratskom strankom izgubila je pojedine članove koalicije, koji su se pridružili Srpkoj naprednoj stranci. Naprednjaci su sada bliži formiranju skupštinske većine, potrebni su im još socijalisti koji su trenutno u koaliciji sa demokratama i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Srpska napredna stranka zaključila je sa odborničkom grupom "Svi za Novi Sad" memorandum o zajedničkom političkom delovanju.

"Ovim aktom prestala je da postoji većina u Skupštini grada, koju je predvodila Demokratska stranka. U narednim danima učinićemo sve da formiramo novu većinu", rekao je predsednik lokalnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

U Novom Sadu dosadašnju skupštinsku većinu činili su DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i SPS.

Odborničku grupu "Svi za Novi Sad" čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove.

„Ovo je bio jedan od uslova naših prijatelja iz SPS-a, mi ćemo ih danas obavestiti da smo zaključili sporazum o zajedničkom delovanju sa Srpskim pokretom obnove, Romskom demokratskom strankom i nadam se da ćemo u narednim danima sa kolegama iz SPS-a i njihovim koalicionim partnerima postići dogovor o formiranju nove skupštinske većine u Novom Sadu“, rekao je Vučević.

Novoj većini koja se formira u Novom Sadu fale još članovi Socijalističke partije Srbije koji su još uvek uz koaliciju sa Demokratskom strankom i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Novosadski naprednjaci su SPS-u dali rok do prvog septembra da im se pridruži. U suprotnom, SNS će tražiti od glavnog dobora stranke da preispita koaliciju sa SPS-om na svim nivoima.

SNS podseća da od ranije ima dogovor sa Demokratskom strankom Srbije i sa pokretom "Dveri", tako da od subote ima podršku 35 od potrebnih 40 odbornika u Skupštini grada. SPS ima sedam odbornika u gradskom parlamentu.

Prvi čovek novosadskih naprednjaka Miloš Vučević izrazio je uverenje da i u Gradu Beogradu treba da se desi ista promena, odnosno da SNS i SPS fomiraju novu većinu u Skupštini grada.

U međuvremenu je predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove Vladimir Jelić izjavio da je ta stranka napustila vladajuću koaliciju u Novom Sadu jer nije mogla da se dogovori sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem iz DS-a oko ključnih pitanja za razvoj grada.

On je optužio Pavličića da u celom prethodnom mandatu nije privukao investicije niti je smanjio nezaposlenost u gradu i dodao da je siguran da gradonačelnik to ne bi uspeo ni sada.

"Novi Sad nema vremena da čeka i da bude talac jednog čoveka", rekao je Jelić za Betu.

Demokrate se još nisu oglasile.
XS
SM
MD
LG