Dostupni linkovi

Demobilisani borci podnijeli krivičnu prijavu protiv Dodika


Nezadovoljni demobilisani borci Republike Srpske predali su u srijedu banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog povreda prava na javno okupljanje. Oni se pozivaju na konferenciju za novinare koju je Dodik organizovao uoči protesta boraca i na kojoj je pozvao građane da ih ne podrže.

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušao je da omete građane da izađu na mirno okupljanje organizovano 28. februara u skladu sa zakonom, čime je učinio krivično djelo iz člana 183 Krivičnog zakona RS koji se odnosi na povredu prava na javno okupljanje“ – navodi se u prijavi koju su Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijeli demobilisani borci.

Dan uoči okupljanja boraca Dodik je rekao da su protesti ispolitizovani i da njima upravljaju određeni centri moći s ciljem destabilizacije Republike Srpske.

Član Štaba nezadovoljnih demobilisanih boraca Goran Tomić pojasnio je šta je razlog za podnošenje prijave:

„Zbog njegovih stavova, njegovih istupa u javnosti i u medijima, u kojima je svakakvim nazivima prozvao nas kompletno, i pokušao da spriječi i da omalovaži naš opravdani bunt. I onda smo bili prisiljeni da napravimo ovako.“

Borci su krivičnu prijavu podnijeli danas, na rođendan predsjednika RS-a, napominjući da je upravo Dodik taj kojem su datumi važni.

U Štabu podsjećaju da je predsjednik Republike Srpske optužio borce da su za dan protesta izabrali datum koji, kako je rekao, vrijeđa iskrene patriote – 28. februar, kada se u Bosni i Hercegovini provodio referendum o nezavisnosti.

„Pošto se on poziva do sada na neke druge datume, jer mi nismo obratili pažnju, pa ne znam koliko će mu se svidjeti današnji datum", kaže Goran Tomić.

Nakon rođendanske čestitke u vidu krivične prijave predsjedniku Republike Srpske, nezadovoljni borci najavili su nastavak svojih aktivnosti.

Oni su ranije tražili ostavku kompletnog rukovodstva Boračke organizacije RS-a, na čelu sa njenim predsjednikom Pantelijom Ćurguzom. Na protestima su proširili zahtjeve u pravcu vraćanja prava toj socijalno ugroženoj populaciji, kao i iskorjenjivanju kriminala i korupcije.
XS
SM
MD
LG