Dostupni linkovi

Demanti Investiciono-razvojne banke RS


Investiciono-razvojna banka RS u Banjaluci
Investiciono-razvojna banka RS u Banjaluci

Povodom poslednjeg Mosta Radija Slobodna Evropa (RSE), pod nazivom “Zašto Putin ne daje pare Dodiku”, našoj redakciji stigao je demanti direktorke Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Snežane Vujnić, u kojem se između ostalog navodi da je RSE objavio neproverene informacije koje su im nanele štetu.

Kako je navedeno u dopisu, svojim pitanjem autor emisije Omer Karabeg „Pominje se mogućnost stečaja još dvije banke – Investiciono razvojne banke i Pavlović banke. Da li bi njihov krah još više uzdrmao Republiku Srpsku“ nanio je štetu interesima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i njenom poslovnom odnosu s klijentima.

“Vaš novinar nije se pozvao ni na jedan izvor iz čega bi proizlazio zaključak o stečaju IRBRS. Vaš novinar se nije obratio IRB-u za bilo kakve informacije, iako je IRBRS najtransparentnija javna institucija u BiH jer objavljuje sve podatke o svom kreditnom plasmanu, a dozvolio je sebi da Investiciono-razvojnoj banci insinuira stečaj, što drastično narušava odnos banka-klijent. Takođe, sagovornik gospodin Damir Miljević nije kredibilan za ovu temu jer je bio vlasnik i direktor jedinog mikrokreditnog društva u BiH koje je otišlo u stečaj”, navodi Vujnić u pismu i dodaje:

“IRBRS je od svog osnivanja plasirala u razvoj privrede i jedinica lokalne samouprave više od dvije milijarde maraka. Tokom prošle godine ostvaren je novčani priliv od 216 miliona KM. Dnevna likvidnost IRBRS u ovom trenutku je preko 100 miliona KM. Bilo kakvo pozivanje na stečaj ovakve institucije je neobjektivno i nekompetentno bez prikazivanja činjeničnih podataka o IRBRS.

Za vašu informaciju, plasmani IRBRS skoro u cijelosti su finansirani iz vlastitih sredstava koje je obezbjedila Vlada RS kroz proces dokapitalizacije a zanemarivi dio čine međunarodni kreditni aranžmani koji su obezbijeđeni uz garanciju BiH i Republike Srpske. IRBRS uredno servisira sve svoje obaveze prema međunarodnim finansijskim institucijama (Svjetska banka, Evropska investiciona banka i Razvojna banka Savjeta Evrope), u skladu sa ugovorenim uslovima i predviđenom dinamikom.

IRBRS nudi kreditni program za razvoj privrede u Republici Srpskoj po najpovoljnijim uslovima na bankarskom tržištu i ima dovoljno slobodnih sredstava da podmiri tražnju.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG