Dostupni linkovi

Delta soj testira kinesku strategiju 'nultog kovida'


Medicinski radnici, uključujući i studente, na vakcinaciji na Univerzitetu Kuagdao, u provinciji Šandong na istoku Kine 30. marta 2021.

Kina se suočava s najvećom epidemijom COVID-19 otkad se virus tamo prvi put pojavio krajem 2019. godine, uslijed širenja delta soja na mjesta koja su više mjeseci proglašavana bez virusa, uključujući izvorni epicentar Vuhan, što dovodi do mogućeg preispitivanja strategije Kine koja je težila potpunom iskorjenjivanju virusa, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Delta soj testira kinesku strategiju 'nultog kovida'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:29 0:00
Direktan link

Novi slučajevi u više od 20 gradova

Milioni ljudi u Kini bili su zatvoreni u svojim domovima u ponedjeljak, 2. avgusta, dok država nastoji obuzdati najveću epidemiju korona virusa posljednjih mjeseci masovnim testiranjem i ograničenjima putovanja, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Kina je u ponedjeljak izvijestila o 55 novih lokalno prenesenih slučajeva korona virusa, budući da je epidemija vrlo zaraznim delta sojem zahvatila više od 20 gradova i više od deset od ukupno 32 provincije u Kini.

Lokalne uprave u većim gradovima, uključujući Peking, prethodnih dana testirale su milione stanovnika, pritom zatvarajući stambene objekte i određujući karantin onima koji su bili u bliskom kontaktu s inficiranim.

Kina se, kako ističe AFP, prethodno hvalila svojim uspjehom u smanjenju domaćih slučajeva zaraze na gotovo nulu nakon što se korona virus prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019.

Ipak, ukazuje agencija Frans pres, posljednja epidemija, povezana s klasterom u gradu Nanđingu u kojem je devet čistačica na međunarodnom aerodromu pozitivno testirano 20. jula, prijeti tom uspjehu s više od 360 domaćih slučajeva prijavljenih u posljednje dvije nedjelje.

Delta soj neprimijećen 10 dana

Kineske vlasti žure da uđu u trag i kontrolišu prvo rasprostranjeno pojavljivanje delta soja koji je, kako tvrde zvaničnici, stigao u Nanđing ruskim avionima, ali je prošao neprimijećeno 10 dana, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times) ističući da uprkos relativno malom broju zaraženih, trenutna epidemija predstavlja najnoviji izazov kampanji Pekinga da u potpunosti iskorijeni virus unutar svojih granica.

Zdravstveni zvaničnici Nanđinga, glavnog grada istočne provincije Đangsu, saopštili su da je epidemija počela 10. jula na glavnom aerodromu, odnosno da je virus "stigao" avionom iz Rusije i da su novi klasteri "zasijani uvezenim infekcijama ili kontaminiranom zamrznutom robom".

Virus se proširio među zaposlenicima aerodroma koji rade na međunarodnim i domaćim letovima ali su, prema tvrdnjama zvaničnika, infekcije otkrivene tek 20. jula te da su masovnim praćenjem kontakata i testiranjem otkriveni povezani slučajevi širom Kine.

U provinciji Đangsu u ponedjeljak, 2. avgusta, zabilježeno je 40 lokalno prenesenih slučajeva, dok je preostalih 15 rasuto po provincijama Hunan, Hubei, Šandong, Henan, Hainan i Junan, kao i u Pekingu. Prognoze Univerziteta Landžou, koje su u ponedjeljak prenosili kineski mediji, ukazuju da bi broj slučajeva samo u Đangsuu dostigao 425 do 12. avgusta.

Druga lokacija koja je u žiži zabrinutosti kao potencijalni veoma zarazan klaster je Džangđijajie, popularna turistička destinacija u centralnoj provinciji Hunan. Grad je, dodaje Fajnenšl tajms, od petka, 30. jula, zatvoren nakon što su u drugim dijelovima Kine potvrđeni novi klasteri povezani s posjetom pozorišnoj predstavi u Džangđijajiji koju je gledalo 2.000 ljudi.

Dolazak delta soja znači da su vlasti morale da usvoje strože mjere praćenja, kazao Žong Nanšan, jedan od najpoznatijih kineskih epidemiologa i vladin savjetnik dodajući da se "svako ko dijeli prostor ili zgradu u posljednja četiri dana treba smatrati bliskim kontaktom".

'Koegzistencija s virusom'

Iako je ukupan broj novih infekcija u Kini – više od 300 – skroman po globalnim standardima, brzo širenje delta soja unutar zemlje predstavlja izazov Pekingu koji je strogo kontrolisao državne granice više od godinu dana dok je unutar zemlje sprovodio režim masovnog testiranja i karantina, napisao je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Dok su vlasti do kraja jula podjelile 1,62 milijardi doza vakcina, infekcije među potpuno vakcinisanim osobama izazvale su sumnju u pogledu zaštite koju trenutno nude kineske vakcine protiv delta varijante i ubrzale pozive na dodatnu dozu buster vakcine.

List dodaje da je Žong Nanšan u maju izjavio da Kina treba da vakciniše 80 odsto stanovništva da bi postigla imunitet krda – što je cilj koji će se, prema nekim procjenama, teško ostvariti do kraja godine.

Prema mišljenju uglednog kineskog stručnjaka za javno zdravlje Džanga Venhonga, novi talas iziskuje razmišljanje o budućoj strategiji Kine u vezi pandemije, ističe Volstrit džurnal i dodaje da je na kineskoj platformi Veibo (Weibo), Džang nedavno postavio pitanje da li Kina treba da prilagodi svoju strategiju boljem koegzistiranju s virusom i njegovim rizicima, umjesto što pokušava da ga potpuno iskorijeni.

Ovaj stručnjak za javno zdravlje u šangajskoj bolnici Huašan tvrdi da čak i kada bi se svi u Kini vakcinisali, COVID-19 bi i dalje postojao i mogao bi da postane endemska bolest, slična gripi, s nižom stopom smrtnosti.

Ukazujući na podatke iz Velike Britanije i Izraela, gdje je broj potpuno vakcinisanih građana blizu 70 odsto, Džang je istakao da su hospitalizacije i smrtni slučajevi ostali skromni čak i usred porasta novih infekcija.

Preispitivanje stvarnosti

Širenje zaraznije varijante korona virusa predstavlja najveći izazov kineskoj strategiji posebno jer su infekcije dospjele u visoko zaštićen Peking, ali i Vuhan, čiji je status grada bez virusa bio ponos za Kinu, napisao je Blumberg (Bloomberg).

Gradske vlasti saopštile su u ponedjeljak, 2. avgusta, da je sedam radnika migranata pozitivno testirano, što je prvi slučaj u Vuhanu otkako je Kina stavila pod kontrolu početni talas epidemije u gradu u kojem je zabilježena prva smrtonosna epidemija na svijetu.

Dolazak delta soja, ukazuje Blumberg, testira strategiju koja je uključivala popuštanje određenih mjera poput nošenja maski i fizičke distance u mjestima koji su mjesecima bili bez virusa. Stopa vakcinacije u Kini blizu je 60 odsto i među najvišim je na svijetu ali ostaje da se vidi hoće li lokalno razvijene vakcine usporiti širenje delta soja.

Istovremeno, delta soj zahtijeva preispitivanje stvarnosti ne samo za Kinu već i cijeli svijet, posebno za zemlje koje su mislile da iz pandemije izlaze suzbijanjem virusa ili visokom stope vakcinacije. Australija, koja je poput Kine uspjela ugušiti COVID-19 strogim mjerama ograničenjima, bori se s ponovnim povećanjem broja zaraženih, među kojima preovladava delta soj, a veliki gradovi ponovno su u blokadi.

Zvaničnici u Pekingu - koji je dosad otkrio pet slučajeva ovog soja - obećali su zaustaviti širenje virusa "najbržim tempom, najstrožim i najodlučnijim mjerama". Glavni grad pooštrit će ograničenja ulaska za one koji putuju s mjesta koja se trenutno bore s epidemijama, a zaposlenicima vlade i državnih firmi zabranjen je izlazak iz grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG