Dostupni linkovi

Delegacija NATO u Beogradu: Primena sporazuma sa Prištinom ključna


Prestavnici Vlade Srbije i Parlamentarne skupštine NATO-a prilikom susreta u Beogradu, 27. maj 2013.
Prestavnici Vlade Srbije i Parlamentarne skupštine NATO-a prilikom susreta u Beogradu, 27. maj 2013.
„Važno je da NATO bude prisutan na Kosovu“, poručili su predstavnici Parlamentarne skupštine NATO u Beogradu. Delegacija Severnoatlantskog saveza posetila je Srbiju da bi razgovarala o Kosovu, dok je priča o eventualnom članstvu Srbije u NATO ostavljena za neka druga vremena.

Teme razgovora delegacije Parlamentarne skupštine NATO sa vlastima u Srbiji bile su odnos Beograda i Prištine i perpsektive evropske integracije nakon sporazuma u Briselu.

Marit Nibak, predstavnica Parlamentarne skupštine NATO iz Norveške i predsednica Pododbora za partnerstvo, izjavila je za RSE da je delegacija došla da se direktno upozna sa situacijom na terenu i da je sada najvažnije da se primeni sporazum iz Brisela.

„Obe strane, i Srbija i Kosovo, treba da sprovedu ono što je dogovoreno i da to pokažu na terenu. I naravno, NATO i KFOR moraju neko vreme da ostanu na Kosovu kako bi svima garantovali bezbednost. Briselski dogovor je korak napred i ostaje da se vidi kako će biti sprovođen, jer je teško biti potpuno siguran kako će sve teći samo nekoliko nedelja nakon potpisivanja. Razgovaraćemo sa Srbima i Albancima na Kosovu uz poruku da je bitno da bezbednost bude garantovana kosovskim Srbima, i svima drugima, i da ključnu ulogu u tome ima KFOR“, istakla je Nibak.

Delegacija NATO će nakon razgovora sa vlastima u Beogradu posetiti Prištinu, razmotriti bezbednosnu situaciju i obići neke od manastira na Kosovu. Tokom ove posete nije bilo detaljnijih razgovora o eventualnom članstvu u NATO, parlamentarci su saopštili da poštuju stav Beograda o vojnoj neutralnosti i pohvalili saradnju sa Srbijom u programu „Partnerstvo za mir“.

Daniel Baklen, predsednik belgijske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, rekao je za RSE da je još rano za eventualne razgovore o mogućem članstvu Srbije u NATO.

„Srbija sada ne želi da postane članica NATO zato što ima poseban odnos prema tom savezu, ali i prema Rusiji. Kada o ovome govorimo sve to treba uzeti u obzir, mada mislim da je sada najbitnije pitanje za Srbiju članstvo u Evropskoj uniji. Ono je važno i za pitanje stabilnosti i mira u regionu. A naravno, jasno je da su članstvo Srbije u evropskoj zajednici i Kosovo dva povezana pitanja“, naglasio je Baklen.

Stalni dijalog

Predstavnici Beograda ponovili su da Srbija ostaje pri vojnoj neutralnosti, ali da dobro sarađuje sa svim zemljama članicama NATO.

Konstantin Samofalov, član Odbora Skupštine Srbije za odbranu, kaže za RSE da je poseta delegacije Parlamentarne Skupštine NATO vrlo korisna.
Zastava NATO-a
Zastava NATO-a

“Bez obzira što Srbija ima specifičan odnos prema NATO savezu, koji je kao takav skrojen zbog istorijskih događanja, veoma nam je važno da sa njima budemo u stalnom dijalogu. Posebno zbog toga što niko drugi osim NATO snaga u vidu KFOR-a ne može da zaštiti Srbe ne Kosovu i naše kulturno-istorijske spomenike. I zato je poseta ovih parlamentaraca veoma bitna”, ocenio je Samofalov.

Marit Nibak, vođa delegacije Parlamentarne Skupštine NATO, koju čine poslanici u nacionalnim parlamentima zemalja članica Alijanse, zaključila je u izjavi za RSE da je “Partnerstvo za mir” jako važno za odnose Srbije sa NATO.

“Koliko ja znam, Srbija je vrlo zadovoljna što je u tom programu. Kroz njega dobija podršku a ja predstavljam zemlju, Norvešku, koja daje veliku pomoć za modernizaciju oružanih snaga Srbije. Mislim da Srbija još nema nameru da postane članica NATO. Možda se to dogodi u budućnosti, ali trenutno ni građani ni vlada to ne žele. Saradnja u “Partnerstvu za mir” značajna je za obe strane i do sada se odvija veoma dobro.”

Srbija je članica programa "Partnerstvo za mir" od 2007. godine i pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, od kada delegacija srpskog parlamenta i učestvuje u njenom radu.
XS
SM
MD
LG