Dostupni linkovi

Prpa: Deklaracija o opstanku srpske nacije i naroda eufemizam


Dodik i Vučić će predstaviti deklaraciju na jesen, najavio Selaković

"Ideja o donošenju zajedničke deklaracije Srbije i Republike Srpske o delovanju za 'opstanak srpske nacije i srpskog naroda' je zapravo eufemizam koji govori o konceptu stvaranja 'velike Srbije', upravo onoga što je u prethodnom ratu bio projekt koji je doveo do razbijanja jugoslavenske države. Tako da nema šta da se kaže o tom projektu osim - zbogom pameti“, smatra istoričarka Branka Prpa.

Ona primećuje da je ovde sećanje izgleda jedna kategorija koja vrlo brzo nestane kada je u pitanju recentna prošlost.

„U protivnom bi se svi odmah setili kakve su bile reakcije međunarodne zajednice na taj projekt i šta to uopšte znači u celokupnom regionu. To su novi ratovi. Prema tome, ili su ove velike vrućine uticale na te vrste političkih, novokomponovanih izjava za razne godišnjice ili prisustvujemo oživljavanju jednog koncepta koji se pokazao neuspešnim i nemogućim još od Berlinskog kongresa iz 1878. godine pa nadalje“, ocenjuje Prpa.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona da će na jesen Srbija i Republika Srpska izaći sa deklaracijom o zajedničkom i objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju minimuma nacionalnih principa za opstanak srpske nacije i naroda.

Selaković je rekao za RTS da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta. Kako je naveo, tu deklaraciju predstaviće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na jesen, 25. ili 26. novembra, „kada ulazimo u stotu godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1. decembra povodom formiranja Kraljevine SHS.“

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka za RTS da u regionu postoje ozbiljni problemi u vidu urušavanja srpskog nacionalnog identiteta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je predstavnicima Srba iz regiona da će Srbija pomoći u zaštiti njihovih prava u regionu. On je rekao da će Srbija nastaviti da pruža podršku obrazovnim i kulturnim institucijama srpskog naroda u regionu, kako bi sačuvali srpski jezik i kulturu, a takođe i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Vučić je istakao da u isto vreme Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja u kojima žive Srbi i sa njima želi najbolje odnose, jer su mir, stabilnost i saradnja u regionu u interesu srpskog naroda.

Sećanje na žrtve 'Oluje' u Veterniku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona, na kome je razgovarano i o donošenju ove zajedničke deklaracije, održan je u petak u Gradskoj kući u Novom Sadu, u danu kada je u tom gradu održana centralna državna manifestacija povodom Dana sećanja na sve Srbe stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja" i dan pre nego što se u Hrvatskoj održava proslava povodom 22. godišnjice akcije „Oluja“. Ovaj datum je inače povod za pojačanu retoriku u regionu, pre svega na relaciji Beograd – Zagreb.

Ideja o deklaraciji za opstanak srpske nacije i srpskog naroda objavljena je u trenutku kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući na unutrašnji dijalog o Kosovu, govori da rešenje, ne leži sa jedne strane u „našim mitovima i sukobima“, ali sa druge "ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG