Dostupni linkovi

Definicija američkih muslimana


Džamija 'Jamaat al-Mu'mineen, Florida, 2011.
Džamija 'Jamaat al-Mu'mineen, Florida, 2011.
Piše: Naomi Schaefer Riley (Prevela: Ena Stevanović)

Mreža TLC je početkom mjeseca najavila da će obustaviti reality show „Svi američki muslimani“ zbog niskog rejtinga. Kritičari su se žalili da je ovaj show zanemario problem islamskog radikalizma u SAD-u tako što nije prikazao islamske ekstremiste. Stoga su ključni sponzori kao što je Lowe's obustavili financiranje show-a.

Međutim, producenti show-a su mnogo bliže prikazivanju stvarnosti nego što se misli. Priča o islamu u Americi danas je priča o brzoj prilagodbi i sekularizaciji, a ne o radikalizmu.

Jihad Turk, direktor religijskih studija Islamskog centra u Južnoj Kaliforniji, kaže da od oko 750 000 muslimana koji žive u Južnoj Kaliforniji samo 30 000, što je oko 4 posto, redovno prisustvuje molitvi petkom. Kada je intervjuirao članove ogranka ovog centra, Zajednicu američkih muslimana (MECA), čiji cilj je povezivanje omladine, kaže Turk, dobio je odgovor da postoji samo nekoliko islamskih institucija u kojima se oni osjećaju ugodno.

Mladi muslimani kažu da im se ne sviđa razdvajanje muškaraca i žena na molitvama i imami koji su „uvezeni“ iz drugih država.

Mladi muslimani kažu da im se ne sviđa razdvajanje muškaraca i žena na molitvama i imami koji su „uvezeni“ iz drugih država i koji svaki petak ponavljaju iste propovijedi, koje se nazivaju hutbe. (Jedna gospođa mi je rekla da je već dovoljno puta slušala o tome kako je osmjeh zapravo dobročinstvo.)

Oni preispituju vjersko obrazovanje koje su dobili tijekom odrastanja, kada su naučili dovoljno arapskog da recituju molitve, ali ne i da razumiju o čemu one govore. Mnogi su rekli da imaju nezadovoljne prijatelje koji su se odmakli od religije.

Prisutnost u džamijama nije jedino mjerilo poštivanja religije, ali muslimani prolaze i kroz druge oblike sekularizacije. Oni se međusobno vjenčavaju u istoj mjeri kao i ostale vjerske skupine u Americi. Vjerski forum „Pew“ i organizacija Public Life procjenjuju da je jedan od pet muslimana u braku sa osobom druge vjere.

Muslimanima je prema vjerskom zakonu dozvoljeno da se ožene jevrejkom ili kršćankom, ukoliko se djeca odgajaju kao muslimani. Međutim, u Americi, gdje su žene odgovorne za vjersku edukaciju djeteta, potomci ovakvih brakova se često odgajaju prema principima druge vjere.

Bitnija vjera nego kulturna tradicija

Mnoge muslimanke insistiraju na tome da njihovi partneri pređu na islam prije stupanja u brak.

Munira Eyyeldine, autorica knjige „Prije vjenčanja: 150 pitanja koje muslimani trebaju postaviti prije stupanja u brak“, kaže da su mnogi brakovi prolazni i da su produkt neiskrene vjere te da su sklopljeni kako bi zadovoljili porodicu ili vjerske autoritete. Jedna od žena u show-u „Svi američki muslimani“ je rekla svojoj porodici da je njen vjerenik katolik prešao na islam samo kako bi stupio s njom u brak.

Vjernici tokom rituala pripreme za vjerski obred, džamija u Majamiju, Florida, 2011.
Vjernici tokom rituala pripreme za vjerski obred, džamija u Majamiju, Florida, 2011.
Kako navodi Vjerski forum „Pew“, u SAD-u živi oko 2.8 miliona muslimana i oko 63 posto su imigranti. Nije iznenađujuće da se njihova djeca i unuci osjećaju Amerikancima i da ih guše vjerske zajednice u kojima dominiraju pravila određene kulture.

Čak i oni koji su više vjerski orijentirani kažu da im je više stalo do vjere nego do kulturnih tradicija koje dolaze iz drugih država. Ovakvi osjećaji su slični osjećajima prethodnog vala imigranata u Americi - irskih i talijanskih katolika, njemačkih i ruskih jevreja koji su, nakon nekoliko generacija koje su se rodile u SAD-u, prestali praviti etničke razlike koje su pravili njihovi roditelji i bake i djedovi.

Zadatak Islamskog centra u Los Angelesu je pomoći američkim muslimanima da se prilagode, a da pri tome ne prekrše načela islama. „Kako se izboriti za istinu i živjeti život zasnovan na moralu?“ Gospodin Turk je prošlog petka poručio prisutnima: „Ako podlegnemo utrci za prestižom, nećemo ispuniti svoje vjerske obaveze.“

Turk savjetuje roditeljima „da isključe TV i da večeraju s porodicom“. On je zabrinut što omladina previše odgađa brak i što se ne vjenčaju s onima iste vjere. Također navodi da izgradnja većih institucija neće osnažiti islam u Americi. Pažnju treba usmjeriti na vjeru: „U suprotnom ćemo imati ogromne građevine i veliku prazninu.“

Odgajanje djece na moralnoj osnovi, podsticanje braka, izbjegavanje pretjerivanja: ako vam se čini da ovakve poruke možete čuti u hiljadama crkvi i sinagoga, upravu ste.

Vijest da je džihadist kojeg je obučavala Al-Kaida u Francuskoj upucao sedam osoba je još jedan podsjetnik opasnosti radikalnog islama na zapadu. Takav islam postoji i u Americi. Ali većina američkih muslimana i njihovih vjerskih lidera nije iskusila ništa slično. Mazen Hashem, sociolog na Univerzitetu California State Nortridge i dugogodišnji član Islamskog centra kaže: „Sve što rade prosječni Amerikanci, rade i muslimani.“

*****
Naomi Schaefer Riley je bivša urednica, a trenutno piše knjigu o vjerskim brakovima koju će slijedeće godine objaviti Oxford University Press.
XS
SM
MD
LG