Dostupni linkovi

Decenija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH


Decenija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Decenija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH obilježila je deset godina rada, tokom kojih je aktivno učestvovala u rekonstrukciji i obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika i vjerskih objekata u BiH, koji su porušeni tokom proteklog rata.

Na svečanosti u prostorijama Zemaljskog muzeja kojoj su prisustvovale mnoge zvanice iz javnog društvenog života u BiH, Komisiji je uručena nagradu Evropske unije za zaštitu kulturnog nasljeđa "Evropa Nostra - 2010" koja joj je dodijeljena u kategoriji - Predanost u radu.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade žiri "Europa Nostre" naveo je da BiH može biti primjer cijeloj Evropi u očuvanju jedinstva različitosti.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uspostavljena je Ankesom 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao neovisna i zapravo prva drzavna institucija u BiH.

U proteklih deset godina prema riječima predsjedavajuće Komsije, Amre Hadžimuhamedović, učinjeni su veliki koraci u odnosu na uslove u kojim radi - i dalje nedovoljni za stanje u kojem se bh. naslijeđe nalazi.

„Ono je doista u stanju potpune ugroženosti. Još uvijek pod prijetnjom nestanka. Potrebno je puno više snage, novca, stručnosti, puno više podrške i odgovornosti prije svega političara i donositelja odluka“, naglasila je Hadžimuhamedović.

Nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra predstavlja jedno od najznačajnijih priznanja za očuvanje naslijeđa u svijetu i kolokvijalno je često nazivana "Nobelovom nagradom za naslijeđe" i "Oskarom za naslijeđe".
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG