Dostupni linkovi

Deca u Turkmenistanu umesto na odmor poslata da kopaju krompir


Školski zvaničnici koji su ponudili lažne letnje kampove, deci ne obezbeđuju obroke ili vodu za piće, kažu roditelji.

Deca nisu zamišljala baš takav odmor.

Umesto zabavnih aktivnosti, odlaska u zoološki vrt i raznih igara, mnoga deca u Turkmenistanu provode letnji odmor vadeći krompir i berući pamuk po uzavreloj vrućini na državnim plantažama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Roditelji koji su platili da im deca preko škola idu u rekreativne letnje kampove kažu da nisu imali pojma da će deci biti naređeno da rade na poljoprivrednim poljima.

U severoistočnoj provinciji Lebap, nekoliko roditelja reklo je za RSE da su platili 75 evra po detetu za letnji odmor u kampovima čiji programi uključuju posete pozorištima, izložbama i zoološkom vrtu, sportske i druge aktivnosti.

U Turkmenistanu je 75 evra značajna suma, jer su plate niske – prosečna mesečna plata je oko 200 evra. Nezaposlenost je velika, posebno u ruralnim provincijama, pošto je privreda zemlje tri godine na nizbrdici što je dovelo do nestašica hrane i naglog rasta inflacije. "Platili smo za 20-dnevni paket, koji je takođe trebalo da uključi dva obroka dnevno", rekao je 11. juna jedan roditelj, govoreći pod uslovom da mu se ne navodi ime.

Školski zvaničnici nisu ponudili objašnjenje zašto su deca prisiljena da rade, dok roditelji osećaju da su nasamareni da plate nepostojeće programe letnjih kampova. "Školska uprava nam je rekla da je naš novac potrošen za kupovinu građevinskog materijala za renoviranje škole", rekli su neki roditelji koji žive u okrugu Darganata u Lebapu.

Roditelji su previše uplašeni da bi uložili službenu žalbu ili uopšte kritikovali šta se dogodilo njihovoj deci, pošto autoritarna vlada centralnoazijske zemlje ne toleriše drugačija mišljenja i brutalno se obrušava na svoje kritičare.

Turkmenistanski zakoni zabranjuje prisilan rad dece, ali aktivisti za ljudska prava kažu da vlasti često otkazuju časove tokom sezone žetve i naređuju deci da beru pamuk.
Turkmenistanski zakoni zabranjuje prisilan rad dece, ali aktivisti za ljudska prava kažu da vlasti često otkazuju časove tokom sezone žetve i naređuju deci da beru pamuk.

Prema rečima nekih roditelja koji su razgovarali s dopisnikom RSE-a iz Lebapa, školski zvaničnici svako jutro u 8:30 pokupe decu da ih odvedu na poljoprivredna dobra. Đaci – stari između devet i 17 godina – rade na dobrima do tri popodne, rekli su roditelji. Školski zvaničnici koji su ponudili lažne letnje kampove ni deci ne obezbeđuju obroke i vodu za piće, rekli su roditelji.

"Deca se žale da su prisiljena da rade i da ne dobijaju ništa za jelo", objasnili su roditelji. "Sa sobom ponesu flaše vode i grickalice. Ali pošto temperature idu iznad 40 stepeni Celzijusa, voda u flašama se toliko zagreva da se gotovo ne može piti".

"Neki farmeri – sažalivši se na decu – daju im svežu pijaću vodu", rekao je dopisnik.

Đaci rade na poljoprivrednim imanjima u vlasništvu vlade, s nekim delovima koji su dati u zakup privatnim poljoprivrednicima.

RSE nije uspeo da dobije komentar od vlasti u Lebapu, pošto se zvaničnici u Turkmenistanu uzdržavaju da govore s novinarima iz nedržavnih medija. Nije jasno koliko dece je uključeno u poljoprivredni rad ili koliko je ta praksa rasprostranjena van provincije Lebap.

Citirajući stanovnike grada Darganata, naš dopisnik je rekao da su sve škole u tom okrugu poslale mnoge učenike od trećeg do devetog razreda da rade na dobrima, umesto da uživaju u aktivnostima letnjih kampova. Školski zvaničnici rekli su roditeljima da će deca morati da rade do 1. jula, kada se u Lebapu završava sezona vađenja krompira.

Turkmenistanski zakon zabranjuje prisilan rad dece, ali aktivisti za ljudska prava kažu da vlasti često otkazuju časove tokom sezone žetve i naređuju deci da beru pamuk.

Turkmenistanske vlasti takođe zahtevaju da zaposleni u javnom sektoru, pa čak i vojnici, učestvuju u berbi pamuka, što međunarodne organizacije za ljudska prava konstantno kritikuju uz pozive vladi da prekine takvu praksu. Država sa oko šest miliona ljudi, Turkmenistan je 2019. godine bio deveti proizvođač pamuka u svetu.

XS
SM
MD
LG