Dostupni linkovi

Počinje isplata plaća rudarima rudnika mrkog uglja Zenica i Breza


Rudari rudnika Zenica i Breza štrajkuju

Poreska uprava bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odblokirala je u srijedu, 17. februara račune Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Breza, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik sindikata zeničkih rudara Izudin Spahijaj.

„Iz računovodstva sam obaviješten da su računi odblokirani i da postepeno kreće isplata plaća,“ kazao je Spahijaj.

Do deblokade računa je došlo nakon što su predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza i Savez sindikata rudnika Federacije BiH 15. februara, potpisali su sporazum sa Vladom Federacije BiH, Poreskom upravom i Elektroprivredom BiH o rješavanju gorućih problema čime je prekinut štrajk rudara ova dva rudnika.

Zenički rudnik je za doprinose dužan oko 153 miliona konvertibilnih maraka (oko 76 miliona eura), ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM ( 2,5 miliona eura), dok je rudnik u Brezi dužan oko 110 miliona maraka (55 miliona eura), a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 2,2 miliona eura).

Usvojena je i dopuna Sporazuma u vezi sa regulisanjem odlaska u penziju za 85 radnika, koji su tokom 2020. godine otišli u penziju, ali nisu još počeli primati penzije, jer im nije uplaćen ukupan iznos za doprinose.

Donešena je i odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina, a biće nastavljen proces restrukturisanja rudnika u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG