Dostupni linkovi

Ekonomski problemi, rat, klimatske promene, teme u Davosu


Aktivisti za klimu pokazuju transparent tokom protesta uoči Svetskog ekonomskog foruma u alpskom mestu Davos, Švajcarska, 15. januara 2023.
Aktivisti za klimu pokazuju transparent tokom protesta uoči Svetskog ekonomskog foruma u alpskom mestu Davos, Švajcarska, 15. januara 2023.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu lideri pokušavaju da premoste političke podele u polarizovanom svetu, podrže posrnulu ekonomiju i pozabave se zabrinutostima oko klimatskih promena.

Zimsko zasedanje Svetskog ekonomskog foruma počelo je 16. januara u Davosu u Švajcarskoj, prvo od 2020. godine.

Očekuje se skoro 600 izvršnih direktora kompanija i više od 50 šefova država ili vlada.

Na forumu učestvuje predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen), američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) i novi predsednici Južne Koreje, Kolumbije i Filipina.

Kineski vicepremijer Liu He obraća se okupljenima 17. januara, dan pre svog prvog sastanka sa američkom koleginicom, ministarkom finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), u Cirihu. Jelen neće doći u Davos.

U Davos ne dolaze američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), predsednik Kine Si Đinping (Xi Jinping), britanski premijer Riši (Rishi) Sunak, indijski premijer Narendra Modi, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Neće biti ni ruski predsednik Vladimir Putin zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je na putu za Davos i govoriće 17. januara, dok će njen suprug, predsednik Volodimir Zelenski, obratiti video linkom 18. januara.

Glavna tema usporavanje globalne ekonomije

Usporavanje globalne ekonomije biće glavna tema u Davosu, a na sednicama će govoriti zvaničnici od izvršne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgieve i predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Inflacija je porasla kako se svet ponovo otvorio od pandemije COVID-19, a Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, podižući cene hrane i energije. Iako je počela da usporava u velikim ekonomijama kao što su SAD i one u Evropi, inflacija je i dalje bolno visoka.

Prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju

Glavna klimatska tema koja se pojavljuje na panel sesijama foruma je energetski prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju.

Bivši potpredsednik SAD Al Gor će govoriti o dekarbonizaciji, naporima da se izgradi čista energetska infrastruktura i obezbedi pravična tranzicija.

Biće održane i sesije o pitanjima kao što su prilagođavanje klimatskim promenama i paneli o krčenju šuma, biodiverzitetu i budućnosti zaštite životne sredine.

Tokom cele nedelje, kritičari i aktivisti će čekati ispred konferencijskog centra u Davosu kako bi pokušali da pozovu na odgovornost donosioce odluka i poslovne lidere.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG