Dostupni linkovi

Vidi vraga usred Praga


Davor Štambuk: Iz novina je nestalo humorističnog crteža
Davor Štambuk: Iz novina je nestalo humorističnog crteža

U Pragu je otvorena izložba karikaturista Davora Štambuka. Inicijator izložbe je udruženje "Lastavica" koje promovira kulturno naslijeđe svih naroda sa područja bivše Jugoslavije i Češke. Udruženje promovira ideje tolerancije, multikulturanosti i humanitarno djelovanje bez etničkih, religijskih i drugih predrasuda. Organizaciju izložbe je pomoglo Veleposlanstvo Hrvatske u Pragu i Češki centar.

Štambuk u intervjuu za RSE kaže kako bi u današnjoj teškoj ekonomskoj ljudima trebalo pružiti više humora.

RSE: Izložbu ste nazvali Vidi vraga usred Praga! Zašto?

Štambuk: Za mene kažu da sam sav vražiji, pa sam onda ja te svoje vragolije prebacivao na papir.

RSE: Vino, turizam, muško-ženski odnosi teme su Vaših karikatura….Vječne teme, no da li je nekad bilo nezadovoljnih načinom na koji ste nešto nacrtali?

Štambuk: Kada sam u Francuskoj počeo raditi ovu vrst karikature koju oni ne nazivaju karikaturom već humorističkim crtežom i tada nije bilo lista u Francuskoj koji nije imao dvije do tri stranice humora. Godine 1968. bio sam proglašen najduhovitijim crtačem u Francuskoj. Žiri je bio sastavljen od tada najpoznatijih humorista Francuske. Na čelu žirija nalazio se Noël Noël, legendarni glumac i filmski režiser, autor "Mirnog oca". Nisu znali da sam ja stranac i kada su mi predavali ček rekao sam "Merci". Nisam to izgovorio kao pravi Francuz i oni su se gledali. Na banketu su se me pitali otkuda sam. Odgovorio sam - iz Jugoslavije, još konkretnije iz Dalmacije. Potom mi je Jean Effel, čuveni karikaturist (radio karikature o Adamu i Evi) rekao: "A ti si dalmatiner". Odgovorio sam mu: "Ne gospodine, ja sam Dalmatinac, ali između mene i psa i nema neke razlike". Začudili su se, a ja sam dodao: "Crnih točaka već imam u životu , a ponekad se i kući dolazim na četiri šape". Pogledali su se među sobom i rekli…nagradu smo ipak dali pravom.

RSE: Da li ste ikada razmišljali o političkoj karikaturi?

Štambuk: Nikad, nikad, nikad! Želim biti slobodan čovjek i zato sam, uostalom, došao na Slobodnu Evropu. Čim radite političku karikauturu morate zauzeti stranu, a ja želim biti totalno slobodan. Moje su teme, kao i svakog mediteranca, muško - ženski odnosi, čašica više koju svako popije u životu.

RSE: U mirovini ste …..da li još uvijek crtate?

Štambuk: Odavno sam u mirovini. Više ne crtam, jer kada 30 godina radite karikaturu bez riječi, originalnu, pet dana u tjednu, onda vas taj posao iscrpi, iscijedi poput limuna. Nakon odlaska u mirovinu moje crno-bijele karikature sam počeo bojati. Ova izložba u Pragu je u cjelosti u boji.

RSE: Kako danas gledate na karikaturu u medijima?

Štambuk: Ehhhh.. moram sa žalošću konstatirati da tu vrstu karikature, kako je većina svijeta naziva, ili humorističkog crteža, kako ja to kažem, je nestalo definitivno iz novina. To vam je već počelo nestajati početkom 80-ih. Čudno je, jer u ovoj ekonomskoj situaciji koja je sve lošija, ljudima bi trebalo pružiti više humora. No, ljudi se više i ne pokušavaju smijati, jer im je situacija stravična i ne mogu spojiti kraj s krajem.

RSE: A kada ste se Vi posljednji put nasmijali?

Štambuk: A ja sa smijem svaki dan ili se bar pokušavam nasmijati i smijem se svačemu. Nedavno sam izgubio svoju partnericu i zato još više forsiram smijeh kako bih zaboravio sve brige koje imam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG