Dostupni linkovi

Vođa "Nacionalnog stroja" izručen Srbiji


Goran Davidović
Goran Davidović
Vođa neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović, zvani Firer, izručen je Srbiji, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu pravde.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je za RSE da je Davidović izručen u 16.30 iz Nemačke po zahtevu Ministarstva pravde i da se u ovom trenutku nalazi u "policijskoj nadležnosti".

"Nakon toga očekujemo da će se naći na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Somboru", rekao je Homen.

Interpol Beograd je za Davidovićem raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora od jedne godine na koju je osuđen u junu 2008. godine zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Davidović je uhapšen u aprilu 2009. godine u Italiji, ali je u junu pušten na privremenu slobodu do konačne odluke Apelacionog suda o izručenju Srbiji.

Potom je iz Italije pobegao u Nemačku gde je u južnoj saveznoj pokrajini Bavarska uhapšen početkom februara 2010.

Homen navodi da je njegovim izručenjem poslata jasna poruka da “ako neko misli da bekstvom može da izbegne kaznu, onda se grdno vara”.

“Čitav rezultat njegovog bekstva jeste da je preko od polovine kazne odslužio u zatvorima u Italiji i u Nemačkoj, a ostatak će služiti u Srbiji’,
kaže Homen.

Davidović je pravosnažno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Davidovića čeka i suđenje u Višem sudu u Novom Sadu zbog istog krivičnog dela zbog optužbe da je sa još osmoricom neonacista napao učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, 2007. godine. Oni se terete da su započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Pročitajte i ovo:
Zabrana nacionalističkih organizacija zakasnela
Kolika je snaga ekstremista u Srbiji?

Pogledajte deo dokumentarnog filma Vrela krv, čiji je autor novinar RSE Miloš Teodorović, o neonacističkim organizacijama u Srbiji.

Insert iz filma "Vrela krv"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
XS
SM
MD
LG