Dostupni linkovi

Dautbašić: Iz BiH neznatan broj lažnih azilanata


Koncert povodom uvođenja vizne liberalizacije za građane BiH, 14. decembar 2010.
Koncert povodom uvođenja vizne liberalizacije za građane BiH, 14. decembar 2010.
Francuska i Holandija su predložile da se uvede vanredni mehanizam za kontrolu primjene bezviznog režima putovanja za građane BiH i Albanije kako bi se pratio priliv eventualnih lažnih azilanata. To bi praktično značilo analizu provođenja obaveza koje su zemlje, kojima su ukinute vize, preuzele sporazumom s EU.

S obzirom da su se u bh. javnosti pojavile različite interpretacije ove inicijative, za objašnjenje smo se obratili sekretaru Ministarstva sigurnosti BiH, Bakiru Dautbašiću.

Dautbašić:
Ministarstvo sigurnosti BiH je već u toku protekle sedmice dalo saopštenje za javnost oko apsolutne procjene špekulacije vezane za određene navodne zahtjeve Francuske i Holandije za nekakva dodatna provjeravanja Bosne i Hercegovine. Dakle, sve to nije istina. Jedina istina jeste to da su upravo Francuska i Holandija podnijele zahtjev za ubrzavanje procedura stavljanja ili skidanja na bijelu Šengen listu pojedinih država. Dakle, to je nešto što oni rade u sklopu EU, u skladu sa svojom legislativom. To je tek zahtjev. Da li će o tom zahtjevu biti razmatrano, mi ne znamo. Na kraju krajeva, ako i usvoje takav zahtjev, to opet nema nikakve reference na BiH, jer BiH u ovom momentu u potpunosti implementira sve svoje obaveze koje smo prihvatili, koje su pred nas stavljene kada je u pitanju vizna liberalizacija. Dakle, jedna obična špekulacija. Francuska i Holandija su podnijele zahtjev za nešto potpuno drugo, a što se tiče monitoringa za BiH, on je već samom odlukom obavezan – ne samo za BiH, već za svih pet zemalja regije koje su u posljednjih godinu dana dobile bezvizni režim.

RSE: Znači, radi se o zahtjevu da se procedure stavljanja ili skidanja na bijelu Šengen listu ubrzaju?r

Dautbašić: Vi ćete se sjetiti koliko je dugo nama trebalo da prođe raznoraznih foruma i odlučivanja dok smo stavljeni na bijelu Šengen listu – Parlament, Vijeće, komitet jedan, komitet drugi. Dakle, puno je tu nekih odlučivanja. Isti je način i da se skine sa bijele Šengen liste. I oni su, jednostavno, tražili da se taj sistem malo pojednostavi.

Pohvale iz Brisela

RSE: Dakle, ništa alarmantno zasad, jer se BiH još nigdje ne pominje u nekom negativnom kontekstu zloupotrebe viznog režima?

Dautbašić: Apsolutno. To je potpuna istina. Mi u Ministarstvu sigurnosti možemo biti potpuno zadovoljni, budući da smo mi nosioci posla i da smo mi u Ministarstvu sigurnosti već formirali – moram i to reći: prvi u regionu – monitoring tim, gdje mi zaista svakodnevno pratimo dešavanja kad su u pitanju naši građani. Naravno, postoji određen problem s azilantima iz Republike Srbije – već je to poznata činjenica da je već osam hiljada ljudi iz Srbije tražilo azil u zemljama Zapadne Evrope. Kad je u pitanju BiH, mi imamo u ovom momentu možda dvanaest lica u Švedskoj negdje tokom decembra prošle godine, u januaru su se pojavilo nekih sedamnaest lica za koje postoji indicija da su iz BiH, dakle, to čak još nije ni dokazano. Vidjećemo, naravno, sa švedskim vlastima da li su u pitanju bh. državljani. Imamo i najnoviju informaciju da do danas imamo i osam zahtjeva u Austriji. Dakle, sve su to vrlo beznačajne cifre, tako da možemo u potpunosti biti zadovoljni implementacijom. Isto tako smo u svakodnevnoj komunikaciji sa kolegama iz Slovenije i Mađarske, gdje su, tako da kažemo, prve granice kuda naši građani ulaze u Evropsku uniju, dakle kopnom. Tu također nema nekih podataka koji bi nas zabrinjavali. Postoji određen broj odbijanja ulazaka, ali to je sve sasvim normalno, dešava se danas, dešavaće se i ubuduće. Uglavnom, cifre nisu alarmantne.

RSE: Sve je to normalno i očekivano?
Pasoš BiH

Dautbašić: Apsolutno normalno i očekivano. I monitoring tim i Ministarstvo sigurnosti će dalje da nastavi taj posao u skladu s ovlastima koje nam je dalo Vijeće ministara i onim što smo kao Ministarstvo sigurnosti dužni da odradimo.

RSE: Moram još dodati da se Ministarstvo zaista dobro organizovalo i u pogledu kampanje šta znači vizna liberalizacija.

Dautbašić:
Ministarstvo sigurnosti je, naravno, moram to reći, uz veliku pomoć Vijeća ministara, budući da su nam sredstva odobrena iz sredstava rezerve Vijeća ministara, odradilo jednu sveobuhvatnu kampanju. Moram i to kazati: radili smo je zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u Sarajevu, znači, zajedničkim naporima smo prezentirali našim građanima koja su nam prava i obaveze. Kampanja još uvijek traje, leci se još uvijek dijele na mjestima gdje se izdaju pasoši, vidno su istaknuti posteri na svim mjestima gdje se naši pasoši izdaju, a naši građani koji žele informaciju više, uvijek mogu dobiti informaciju na našim web stranicama, na web stranicama Delegacije EU u Sarajevu, na web stranicama ambasada. Mi zaista smatramo da smo uradili jedan dobar posao i da su upravo ovo rezultati dobro odrađene medijske kampanje. Moram još da kažem da je ova medijska kampanja vrlo pozitivno ocijenjena i u Briselu, dakle, tu smo dobili pohvale i mi i naše kolege iz Albanije.
XS
SM
MD
LG