Dostupni linkovi

Šahović: Dašak Pariza u Sarajevu


Predstavljanje projekta "Veliki Pariz" u Sarajevu
Predstavljanje projekta "Veliki Pariz" u Sarajevu
Prvi Svjetski forum urbanizma biće održan u Sarajevu od 6. do 9. septembra ove godine, a centralna tema foruma je "Projekt Velikog Pariza", što će biti prvo predstavljanje van Francuske. Posebno interesantno je to da realizacija projekta počinje 1. juna inauguracijom ulice Sime Milutinovića u ulicu Veliki Pariz.

Tim povodom razgovarali smo sa Almirom Šahovićem, bivšim ambasadorom BiH u Francuskoj, sada članom organizacionog odbora i portparolom ovog projekta.

RSE: Kada čovjek pomisli na Pariz onda je to neki ambijent svjetlosti, ljubavi, umjetnosti, ležernosti..., tako da već sama informacija o tome kako ćemo imati dašak Pariza u Sarajevu, sobom nosi neku posebnu emociju. Naziv "Veliki Pariz" vezan je za urbanistički razvoj Pariza, pa nam to malo pojasnite i otkud ideja da prvo predstavljanje ovog projekta izvan Francuske bude baš u Sarajevu?

Šahović: Naziv je vezan za ideju bivšeg predsjednika Francuske, Nicolasa Sarkoziya, koji je prije tri godine inicirao ideju i raspisao javni konkurs, pozvao najpoznatije svjetske arhitekte i urbaniste da dostave njihovu viziju razvoja Pariza u narednih nekoliko decenija. Nakon uvida u pristigle projekte, specijalizirana komisija napravila je užu listu od deset tih projekata, koji su predstavljeni prvo predsjedniku Sarkoziju, a nakon toga su bili izloženi za javnost. Koliki je bio interes pokazuje činjenica da ih je posjetilo više od 200.000 posjetilaca. Otkud ideja Velikog Pariza u Sarajevu? Sve je počelo također prije tri godine kao ideja jedne male grupe entuzijasta u Parizu i u Sarajevu, koji su pošli od činjenice da Sarajevo, po svojoj istoriji, geografskom položaju, mješavini kulture, arhitekture, predstavlja jednu vrstu prirodnog izbora za održavanje jedne tako velike manifestacije.

RSE: Sarajevska ulica Sime Milutinovića privremeno mijenja naziv u ulicu Velikog Pariza. Zašto ova ulica i šta će se dešavati u njoj tokom trajanja projekta?

Plakat projekta
Plakat projekta
Šahović: To je jedna vrsta medijske najave Svjetskog foruma urbanizma koji je posvećen temi "Velikog Pariza". Pokušali smo da najveći broj objekata koji se nalaze u ulici Sime Milutinovića bude „prerušen“ ova tri mjeseca u neka prepoznatljiva pariška mjesta. Za vrijeme Velikog Pariza pokušaćemo da, s vremena na vrijeme, organiziramo nekoliko muzičkih događaja i drugih manifestacija i prenesemo duh Pariza u Sarajevo.

RSE: S obzirom na to da je Sarajevo skoro potpuno izgubilo urbanistički kompas, na koji način Svjetski forum urbanizma može praktično pomoći glavnom gradu BiH da sanira rane od nadrealne postratne gradnje i da urbanistički razvoj grada prestane biti plijen plitkih, jednokratnih moćnika i korupcije. Mogu li ovakvi skupovi otvoriti prostora u centrima moći za stručne ljude s vizijom?

Šahović: Sigurno da mogu. Ideja je vrlo jednostavna. Možemo slobodno reći da ono što je Davos za svjetsku ekonomiju, da Sarajevo postane sa Svjetskim forumom urbanizma za svjetsku arhitekturu, odnosno svjetski urbanizam – da se svake dvije godine u Sarajevu okupljaju najpoznatija svjetska imena arhitekture i urbanizma oko određenog projekta koji je u tom momentu najaktualniji projekat u domenu svjetskog urbanizma, odnosno arhitekture. Paralelno s njima, da se tu okupljaju i oni koji donose političke odluke vezano za taj konkretan projekat, a i predstavnici velikih evropskih i svjetskih kompanija koji su zainteresirani za implementaciju toga projekta.
Tabla sa novim nazivom ulice u Sarajevu
Tabla sa novim nazivom ulice u Sarajevu
"Veliki Pariz" je prvi, i nadamo se da ćemo imati autore skoro svih ovih deset projekata koji će biti izloženi u Vijećnici.

Osim gradonačelnika Pariza, imaćemo i značajan broj drugih predstavnika gradova oko Pariza. Imaćemo i značajan broj velikih kompanija zainteresiranih za učešće u ovom projektu, a tu se govori o sumama od desetina i desetina milijardi eura. Naravno, ovakav veliki projekat koji bi od Sarajeva napravio svjetsku prestolnicu urbanizma svake dvije godine, gdje bi dolazila najeminentija imena iz tog domena, sigurno bi mogao, i nadamo se da će moći da utiče i na mijenjanje svijesti o urbanističkom razvoju Sarajeva. Tim prije što je predviđeno da se oko teme "Velikog Pariza" organizuje veliki broj drugih događaja. Imaćemo četiri velike konferencije, uz učešće velikih svjetskih imena na teme: Ambicije Velikog Pariza, odnos kulture i kulturnog nasljeđa, ekonomski interes, izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama, te metropole nakon Kiota. Sve to može napraviti jedan lijepi ambijent koji će biti podsticaj onima koji donose odluke koje se tiču urbanizma i Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG