Dostupni linkovi

Darvinove sveske nestale pre 20 godina ipak verovatno ukradene


Stranica iz nestale sveske u kojoj je Čarls Darvin 1837. nacrtao skicu "Drveta života"

Dragocene sveske engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina (Charles Darwin) s presudnim beleškama za razvoj teorije evolucije, koje su nestale pre 20 godina iz Biblioteke Univerziteta Kembridž, sada se smatraju ukradenim. Iako bi na tržištu vredele više miliona, stručnjaci ukazuju da je nemoguća legalna prodaja materijala od takvog istorijskog značaja, pišu svetski mediji.

Dvadeset godina kasnije

Dve sveske od istorijskog značaja sa zabeleženim Darvinovim mislima po povratku s čuvenog putovanja brodom "Bigl" (Beagle), nestale su pre 20 godina, mada se mislilo da su negde zagubljene, piše Njujork tajms (The New York Times).

Biblioteka Univerziteta Kembridž sada veruje da su sveske najverovatnije ukradene i u utorak, 24. novembra, uputila je javni apel za informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska dragocenih beleški, dok je i policija pokrenula istragu.

Jedna stranica sveske, ukazuje američki list, reprodukovana širom sveta u muzejskim izložbama, na plakatima u učionicama, kao i na majicama, sadrži njegovu prvu skicu "Drveta života", mapirajući kako srodne vrste mogu imati zajedničkog pretka, slično granama koje proizlaze iz stabla.

Nestanak svezaka je prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, navodi Njujork tajms, dodajući da je osoblje univerzitetske biblioteke u Kembridžu mislilo da su se jednostavno zagubile u ogromnoj kolekcijom s oko 10 miliona knjiga i predmeta.

Sveske su ranije dugo čuvane u sefu biblioteke u kojem se nalaze najvredniji i najređi predmeti zbirke, ali su u septembru 2000. iznete radi fotografisanja. Tokom rutinske provere mesec dana kasnije, ustanovljeno je da nedostaje mala kutija u kojoj su se nalazile dve sveske, saopštila je biblioteka. Uprkos godinama traganja, uključujući i završnu specijalističku pretragu ranije ove godine, sveske nikada nisu pronađene.

"Katastrofalan gubitak"

Nestale sveske za koje se sada veruje da su ukradene, takođe se smatraju jednim od najvrednijih rukopisa na svetu, s procenama stručnjaka da vrede milione funti, ukazuje Tajms (The Times).

Ipak, sveske iz 1830-ih sa skicom drveta koja će postati centralna teorija Darvinove revolucionarne knjige "O poreklu vrsta", ne mogu se prodati na otvorenom tržištu. Stručnjaci za antikvarne knjige, kako navodi britanski list, kažu da je nemoguće legitimno prodati tako važan materijal bez temeljne provere njegovog porekla.

Beleške na osnovu kojih je nastala knjiga "O poreklu vrsta" imala bi veliku cenu na aukciji. Samo jedna stranica iz prve verzije te knjige pre dve godine je prodata za 490.000 funti (oko 550.000 evra), dok je drugi lista sa samo 56 reči među kojima je izraz "prirodna selekcija" doneo 274.000 funti (oko 300.000 evra).

Iako su nestale sveske digitalizovane, naučnici kažu da su originali nezamenjivi, ukazuje Tajms.

Angus O'Nil (Angus O’Neill) iz Međunarodne lige antikvarnih knjižara, takođe je rekao da sveske imaju "međunarodni kulturni značaj", dodajući da je to "katastrofalan gubitak", navodi Tajms.

"U Darvinovoj glavi"

Ubrzo posle povratka s ostrva Galapagos brodom "Bigl" Darvin, star 28 godina, radio je na naučnim idejama inspirisanim putovanjem, ukazuje BBC, dodajući da je u julu 1837. u svom domu na vrhu stranice jedne od svojih svezaka s crvenim kožnim koricama napisao "I think" (Mislim) i ispod nacrtao skicu drveta.

"Ove sveske su zaista Darvinov pokušaj da sebi postavi pitanje odakle potiču vrste, koje je poreklo vrsta", rekao je za BBC profesor emeritus istorije i filozofije nauke na Univerzitetu Kembridž, Džim Sekord (Jim Secord).

Sveske su brzi zapisi informacija kojima je raspolagao, kazao je Sekord. "Skoro kao da ste u Darvinovoj glavi kada gledate te sveske".

Više od 20 godina kasnije, 24. novembra 1859, Darvin je objavio razvijeno drvo života u "O poreklu vrsta", navodi britanski javni servis, dodajući da je njegov rad na teoriji evolucije prirodnom selekcijom promenio način na koji razmišljamo o prirodnom svetu.

Darvinova teorija u vreme objavljivanja je bila veoma kontroverzna, ali je postala jedna od najuticajnijih naučnih ideja ikada smišljenih, ukazuje BBC i ističe da i danas, zaključci i implikacije te teorije utiču na religiju, politiku, ekonomiju i umetnost.

Nada za savesno vraćanje

Nestali rukopisi sada su britanskom nacionalnom Registru izgubljenih umetničkih dela, kao i u Interpolovoj bazi podataka, ističe Indipendent (The Independent).

Univerzitet Kembridž odlučio je da objavi vesti o nestalim Darvinovim sveskama 24. novembra koji je poznat kao Dan evolucije, jer je tog datuma 1859. godine prvi put objavljena knjiga "O poreklu vrsta".

Policija u okrugu Kembridžšir pokrenula je istragu zbog moguće krađe sveski, pošto je predmet prosleđen policiji u oktobru. Policija je takođe pozvala da se jave svi koji imaju informacije o tim "neprocenjivim" predmetima, izražavajući nadu da će publicitet o navodnoj krađi osvežiti nečije pamćenje i dovesti do informacija koje bu mogle da završe povratkom svezaka u biblioteku.

Zamenik direktora Istraživačkih zbirki na Kembridžu Mark Parsel (Purcell), rekao je da je malo verovatno da su sveske prodate na tržištu i sugerisao da su negde skrivene.

On je ipak, kako navodi britanski list, izrazio nadu da će sveske biti vraćene kao što su predmeti iz londonske palate Lambet ukradeni tokom Drugog svetskog rata, izašli na videlo 40 godina kasnije kao "posledica krize savesti na samrtničkoj postelji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG