Dostupni linkovi

Danski sud utvrdio da su tri Iranca špijunirala u korist Saudijske Arabije


Sud u Kopenhagenu
Sud u Kopenhagenu

Danski sud je 4. februara proglasio tri člana iranske separatističke grupe krivim za promovisanje terorizma u Iranu i prikupljanje informacija za neimenovanu saudijsku obaveštajnu agenciju, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sud je utvrdio da su tri člana Arapskog pokreta borbe za oslobođenje Ahvaza (ASMLA) sa sedištem u Londonu prikupljala informacije o pojedincima i organizacijama u Danskoj i inostranstvu, kao i aktivnostima iranske vojske.

Oni su takođe proglašeni krivim za prenošenje informacija saudijskoj obaveštajnoj službi. Sud je saopštio da je većina postupaka vođena iza zatvorenih vrata zbog "odnosa sa stranim silama i radi bezbednosti optuženih i drugih".

Muškarci su se izjasnili da nisu krivi, dodao je sud. Trojica njih, starosti od 40 do 51 godine, od kojih je jedan državljanin Danske, nisu identifikovani prema danskim pravilima i suočavaju se sa zatvorskom kaznom do 12 godina kada sud donese odluku sledećeg meseca.

Slučaj protiv trojice muškaraca datira iz 2018. godine kada je jedan od njih bio meta osujećenog napada na danskoj teritoriji za koji se veruje da je sponzorisao Teheran u znak odmazde za ubistvo 24 osobe u Ahvazu, na jugozapadu Irana, u septembru 2018.

XS
SM
MD
LG