Dostupni linkovi

Danska uvodi četvrtu dozu vakcine za najugroženije kategorije


Ovaj potez danskih vlasti usledio je pošto su se zakonodavci složili da krajem nedelje ublaže mere ograničenja.

Danska će ponuditi četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa najugroženijim kategorijama stanovništva jer se suočava sa rekordnim brojem zaraženih omikron sojem, rekao je 12. januara ministar zdravlja te zemlje.

Ovaj potez je usledio pošto su se zakonodavci složili da krajem nedelje ublaže ograničenja, uključujući ponovno otvaranje bioskopa, pošto su se stope hospitalizacije i smrtnih slučajeva stabilizovali uprkos porastu broja inficiranih.

"Sada krećemo u novo poglavlje, odnosno odluku da ponudimo četvrtu dozu najugroženijim građanima", rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke.

Evropski regulator izrazio je sumnju u potrebu za četvrtom dozom vakcine i saopštio da trenutno nema podataka koji bi podržali ovaj pristup.

Druga članica Evropske unije, Mađarska, rekla je da razmatra uvođenje četvrte doze.

Čile i Izrael su već započeli uvođenje četvrte doze.

Danska je sredinom decembra zabeležila porast broja zaraženih, što je dovelo do novih ograničenja, uključujući zatvaranje pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova i konferencijskih centara, kao i mere za ograničavanje gužvi u prodavnicama.

Međutim, čak i dok stope infekcije ostaju blizu rekordnih nivoa iznad 20.000 dnevno, prijem u bolnice i smrtni slučajevi su se stabilizovali na nivoima ispod onih koji su viđeni pre godinu dana.

"Nismo u najgorem scenariju", rekao je Heunicke novinarima.

"Ponovo imamo epidemiju pod kontrolom. To je podvig celog društva. Poslanici su se složili da ponovo otvorimo pozorišta, bioskope, muzeje, parkove i botaničke bašte, kao i da dozvolimo sportske događaje u zatvorenom i na otvorenom, iako sa ograničenim brojem posetilaca", dodao je on.

Danskoj pomaže visoka stopa vakcinacije protiv COVID-19, pri čemu je četvoro od petoro građana primilo dve doze, a nešto više od polovine stanovništva i treću vakcine.

Podaci najvećeg danskog zavoda za zarazne bolesti, Statens Serum Institut, pokazuju da je verovatnoća da će nevakcinisani ljudi hospitalizovani pet do šest puta veća od onih koji su vakcinisani.

XS
SM
MD
LG