Dostupni linkovi

Danci na referendumu glasali za učešće u odbrambenoj politici EU


Listić za glasanje na referendumu o zajedničkoj politici Danske sa EU. 

Ogromna većina Danaca, skoro 67 odsto, glasala je u sredu, 1. juna, za pridruživanje zajedničkoj odbrambenoj politici Evropske unije 30 godina nakon odbijanja, pokazali su rezultati sa 97 odsto prebrojanih glasačkih listića, javlja agencija Rojters.

„Danska je večeras poslala veoma važan signal našim saveznicima u Evropi i NATO-u i (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu. Pokazujemo da kada Putin napadne slobodnu zemlju i ugrozi stabilnost u Evropi, mi ostali se okupljamo “, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen pristalicama.

Šefovi Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravili su „istorijski izbor“ Danske da se pridruži zajedničkoj odbrambenoj politici bloka.

Odluka Danske bila je "snažna poruka posvećenosti našoj zajedničkoj bezbednosti", napisala je Fon der Lajen na Tviteru, rekavši da će Danska i Evropska unija imati obostranu korist.

Referendum je najnoviji primer da jedna evropska zemlja traži bliskije vojne veze sa saveznicima kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, podseća Asošijejted pres (AP).

Prethodno su Švedska i Finska donele istorijski važne odluka da traže prijem u NATO, što će se razmatrati na samitu Alijanse idućeg meseca.

Priključenje Danske evropskoj zajedničkoj odbrambenoj politici imalo bi relativno skroman uticaj na bezbednosnu arhitekturu Evrope, posebno u poređenju sa ulaskom Švedske i Danske u NATO, piše AP.

Glavni efekat učestvovanja, kako piše AP, biće da danski zvaničnici mogu da ostanu u sobi kada kolege iz EU razgovaraju o vojnim pitanjima, i da danske trupe mogu da učestvuju u evropskim vojnim operacijama.

Danska je pre tri decenije odlučila da ne učestvuje u razgovorima o bezbednosnoj politici u EU, u njenom razvoju i nabavci naoružanja. Takođe, do sada nije učestvovala u zajedničkim vojnim operacijama EU.

Jedna od osnivačica NATO-a, Danska je ostala po strani napora EU-a da izgradi zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku paralelno s transatlantskim NATO savezom.

Na referendumu 1993. godine, Danska je donela i odluku da ne učestvuje u evropskoj saradnji o pitanjima pravde i unutrašnjih poslova, zajedničke valute i državljanstva, podseća AP.

Danski birači su 2000. godine odlučili da ostanu izvan eurozone, a 15 godina kasnije glasali su za zadržavanje izuzeća za pravosuđe i unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG