Dostupni linkovi

Danska studija: Omikron bolje izbjegava imunitet od delta soja


Grafički prikaz omikron mutacije korona virusa

Omikron varijanta korona virusa bolja je u zaobilaženju imuniteta vakcinisanih od delta varijante, prema danskoj studiji objavljenoj prošle sedmice, koja objašnjava zašto se omikron brže širi.

Od otkrića jako mutirane varijante omikron u novembru, naučnici se utrkuju da otkriju da li ovaj soj uzrokuje manje ozbiljne oblike bolesti i zašto se čini da je zarazniji od prethodno dominantne delta varijante.

Virus može biti prenosiviji zbog brojnih razloga, kao što je vrijeme zadržavanja u vazduhu, njegova sposobnost da se uhvati za ćelije ili izbjegavanje imunološkog sistema organizma.

Istražujući gotovo 12.000 danskih domaćinstava sredinom decembra, naučnici su otkrili da je omikron bio 2,7 do 3,7 puta zarazniji od varijante delta među vakcinisanim Dancima.

Studija, koju su proveli istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu, Statistike Danske i Statens Serum Instituta (SSI), sugeriše da se virus uglavnom širi brže jer je bolji u izbjegavanju imuniteta stečenog vakcinacijom.

"Naši nalazi potvrđuju da se brzo širenje soja omikron prvenstveno može pripisati izbjegavanju imuniteta, a ne inherentnom povećanju osnovne prenosivosti", rekli su istraživači.

Studija tek treba da prođe recenzije.

Kraj COVID-19 ili budućnost s pandemijom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Potpuno vakcinisano je 78 posto Danaca, dok je gotovo 48 posto dobilo treću "pojačanu" dpzu vakcine. Više od osam od deset Danaca primilo je Pfizer-BioNTech vakcinu.

Studija je takođe pokazala da je manja vjerovatnoća da će ljudi dodatno vakcinisani prenijeti virus, bez obzira na varijantu, od nevakcinisanih.

Iako je više prenosiva, čini se da varijanta omikron izaziva manje ozbiljne oblike bolesti, izjavila je u ponedeljak, 3. januara lokalnim medijima tehnička direktorica SSI-ja Tyra Grove Krause.

"Iako će omikron i dalje vršiti pritisak na naš zdravstveni sistem, sve ukazuje na to da je blaži od varijante delta", rekla je, dodajući da je rizik od hospitalizacije s omikronom upola manji nego kod soja delta.

To se reflektovalo u rezultatima nekih drugih studija o mutaciji omikron.

Od ukupno 93 osobe koje su krajem decembra primljene u bolnicu zbog COVID-19 sa sojem omikron, manje od pet ih je na intenzivnoj njezi, pokazali su danski podaci.

"To je možda ono što će nas izvući iz pandemije, tako da ovo postane posljednji talas korone", rekla je Krause.

Buster doza i Omikron varijanta korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG