Dostupni linkovi

Žrtve pucnjave u školi u Teksasu poduzimaju mjere protiv proizvođača oružja


Odavanje pošte žrtvama masakra u Uvaldeu, Teksas
Odavanje pošte žrtvama masakra u Uvaldeu, Teksas

Otac desetogodišnje djevojčice ubijene u pucnjavi u Uvaldeu u Teksasu te školski zaposlenik poduzeli su određene korake koji bi mogli dovesti do tužbi protiv Daniela Defensea, proizvođača poluautomatske puške korištene u prošlosedmičnom masakru u kojem je ubijena 21 osoba, javlja Reuters.

Advokati Alfreda Garze, oca učenice osnovne škole Robb Amerie, Jo Garze, u pismu su u petak zatražili da Daniel Defense dostavi informacije o svom marketingu tinejdžerima i djeci.

"Molimo vas da nam sada počnete pružati informacije, umjesto da prisiljavate gospodina Garzu da podnese tužbu kako bi ih dobio", navodi se u pismu.

Još nisu najavljene tužbe protiv Daniela Defensea zbog pucnjave.

Daniel Defense iz Black Creeka u Georgiji nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Napadač Uvaldea, Salvador Ramos (18), upao je u školu 24. maja i ubio 19 učenika i dvoje učitelja prije nego što su ga ubili pripadnici zakona.

Prvi pištolj legalno je kupio na svoj 18. rođendan 17. maja.

Josh Koskoff, Garzin advokat, vodio je slučaj zbog pucnjave u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu 2012. godine, što je dovelo do nagodbe od 73 miliona dolara od strane proizvođača oružja Remingtona. To je obilježilo prvu značajnu nagodbu zbog masovne pucnjave protiv proizvođača oružja, koji su federalnim zakonom zaštićeni od tužbi.

"Sandy Hook u Connecticutu nije obvezujući sud u Teksasu, ali to ne znači da mu nedostaje uvjerljiva snaga", rekao je Koskoff.

Koskoff je za Reuters rekao da primjenjuje ono što je naučio iz slučaja Sandy Hook na svoju trenutnu istragu, usredotočujući se na marketing za djecu i tinejdžere i plasman proizvoda u video igrama.

XS
SM
MD
LG