Dostupni linkovi

Dani bh. filma u Zagrebu uz Dan državnosti BiH


Kino Europa

U Zagrebu su u ponedjeljak uveče, a povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvoreni sedmi po redu Dani bosanskohercegovačkog filma. Dan državnosti BiH ovih se dana obilježava širom Hrvatske.

Od ponedjeljka, pa sljedećih pet dana, deset bosanskohercegovačkih filmova i filmova tematski vezanih uz BiH prikazuju se u Kinu „Europa“ u središtu Zagreba. Glavni organizator je Vijeće bošnjačke manjine grada Zagreba koje manifestaciju financira od gradskih sredstava za financiranje rada manjinskih udruga.

„Građane grada Zagreba na jedan način uveseljavamo – pružamo im priliku da džabe, odnosno besplatno gledaju ono najbolje što Bosne i Hercegovina može izvesti, najbolji bosanskohercegovački brend – film! Dane bh. filma sinoć smo otvorili filmom 'A propos de Sarajevo' Harisa Pašovića i svaki dan, znači od večeras pa do subote bit će po dvije predstave, od 6 i od 8, s tim da u subotu imamo film 'Geto 59' i nakon toga publiku ćemo počastiti glazbenim programom u kojem će domaćin biti Amir Kazić Leo sa svojom grupom“, kaže za RSE predsjednik Vijeća Kemal Bukvić.

Uz navedene, sljedećih dana Zagrepčani će moći pogledati još i filmove „Sa mamom", „Reket", „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", „Čefurji raus", „Duhovi Sarajeva", „Obrana i zaštita", „Dobrodošli u Sarajevo" i „Mostovi Sarajeva". Selektor i umjetnički direktor svih dosadašnjih Dana bh. filma u Zagrebu je jedna od legendi hrvatske televizije Đelo Hadžiselimović.

Sedme Dane bh. filma otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, a na svečanom otvorenju govorio je i zastupnik bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Nedžad Hodžić koji o važnosti takvih manifestacija za naš radio kaže:

Nedžad Hodžić, foto. Enis Zebić
Nedžad Hodžić, foto. Enis Zebić

„Naravno da je svaka promocija Bosne i Hercegovine kao samostalne i suverene zemlje za nas Bošnjake, ali i ostale Bosance i Hercegovce, one istinske patriote Bosne i Hercegovine, vrlo značajna jer želimo dati doprinos da se o našoj matičnoj zemlji kao suverenoj, samostalnoj i nedjeljivoj zemlji što više govori, i - naravno – u svemu tome vidimo jednu bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu.“

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj započelo je već prošlog tjedna, i nastavlja se u nizu hrvatskih gradova, kaže Hodžić. U Dubrovniku je tim povodom održana znanstvena tribina, promocija jedne knjige i obilježavanje osamdeset godina Kulturnog društva Bošnjak „Preporod“.

„Ja ću već sutra biti u islamskom centru u Rijeci gdje će biti održana jedna tribina s više tema, 28. studenog je tribina na Viškovu, u Kastvu je bio koncert sevdalinki…“, navodi Hodžić.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se i u Istri.

„Udruga Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre će u petak 28. 11. održati svečanu akademiju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Puli u hotelu 'Park Plaza Histria'", pojašnjava za naš radio predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević.

RSE: Očekujete li dolazak predstavnika lokalnih vlasti?

Čaušević: Oni uvijek dolaze na naše manifestacije, tako da će sigurno doći predstavnici Istarske županije i grada Pule.

Isti dan – u petak – svečano je i u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kaže predsjednik Koordinacije bošnjačkih organizacija grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin.

„U Časničkom domu u pomorskoj bazi Lora bit će održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Očekujemo gradonačelnika Splita Ivu Baldasara koji je potvrdio svoj dolazak, očekujemo splitsko-dalmatinskog župana ili njegovog izaslanika, predstavnike drugih nacionalnih manjina, udruge civilnog društva, naše prijatelje, direktore škola s kojima imamo suradnju vezano za vjeronauk…“, navodi Kulašin.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG