Dostupni linkovi

Dani bh. filma u Zagrebu: Od klasika do kanskih laureata


Logo 5. Dana bh. filma
Logo 5. Dana bh. filma
Od „Partizanske eskadrile“ i „Sutjeske“ do recentne igrane i dokumentarne produkcije – tako je sastavljen program petih po redu „Dana bosanskohercegovačkog filma“ koji se ovaj tjedan održavaju u Zagrebu. O interesu publike govori i to da bi se za gotovo sve projekcije tražila karta više - da sve projekcije nisu besplatne.

Od klasika do ovogodišnjih kanskih laureata, tako je sastavljen program „Dana bosanskohercegovačkog filma“ koji se tradicionalno uz Dan državnosti Bosne i Hercegovine održavaju u Zagrebu.

Za RSE govori selektor ovogodišnjih „Dana“, urednik na Hrvatskoj televiziji Đelo Hadžiselimović.

„Riječ je o jednoj od najživljih kinematografija s ovih prostora. Nevjerojatno – tako mala kinematografija, a gotovo da nema nagrade koju nije osvojila! U ovih pet godina pokušali smo napraviti jedan pregled kako filmova koji su nastali od početka stvaranja kinematografije u Bosni i Hercegovini do najnovijih naslova, i mislim da smo u tome uspjeli. A dokaz tome je nevjerojatno dobra posjećenost, gdje ljudi na nekim projekcijama doslovno sjede na stepenicama. Tako da, kada se sve posloži, mislim da je riječ o jednom jako zgodnom filmskom pregledu“, ocjenjuje Hadžiselimović.

Na programu „Dana“ je od – recimo tako – „klasika“ „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, tu će biti i „Sutjeska“ sa Richardom Burtonom, „Pismo glava“ Bahhrudina Bate Čengića i snimka predstave „Audicija“.

Grlićeva „Karaula“ tu je kao koprodukcija, a recentnu produkciju zastupaju višestruko nagrađivana „Djeca“ Aide Begić, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, debitantsko ostvarenje Saše Hajdukovića „32. decembar“, dokumentarac „Film mobitelom“ Nedžada Begovića i dva filma na temu nestalih – kratki igrani film „Prtljag“ oskarovca Danisa Tanovića i dokumentarac „Jedan dan na Drini“ Ines Tanović.

(VIDEO: Trejler za film "Prtljag")


Organizator „Dana“ je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, sve je na volonterskoj bazi osim najma dvorane i tiskanja plakata, pa će se sve moći pokriti sa 100.000 kuna (oko 13 i po tisuća eura) koje su izdvojene iz sredstava koje Zagreb daje za redovne aktivnosti bošnjačke zajednice u gradu. Za RSE govori voditelj ovog projekta Edib Ahmetašević.

„Dani bh. filma su zamišljeni kao društveno događanje u gradu Zagrebu, koje neće biti ekskluzivno i neće biti komercijalnog karaktera. Znači, nemamo crvenog tepiha, nemamo neke goste koji su preskupi za dovesti u Zagreb. Ovo je više za građane Zagreba, i samim time što svi mi koji radimo na projektu – radimo volonterski“, ističe Ahmetašević.

„Dani bh. kinematografije“ nisu ovdje da pruže osnovnu informaciju, kaže selektor Hadžiselimović.

„Zagrebačka publika je itekako dobro upoznata s kinematografijom Bosne i Hercegovine, budući da ti filmovi igraju redovito u filmskoj distribuciji i da su – pogotovo oni nagrađeni – vrlo dobro posjećeni. Ali, na ovaj način mislim da se u ovih pet dana radi o jednom vrlo dobrom podsjećanju na stvaralaštvo bh kinematografije.“

Istini za ljubav, Aida Begić i Danis Tanović trebali su doći na projekciju svojih filmova, ali ispriječila se viša sila, kaže Ahmetašević.

„Ove godine nećemo imati gostiju prosto iz razloga što je u Torinu trenutno festival – tako je se poklopilo – pa je Aida Begić kao članica žirija morala otići u Torino, a na dan prikazivanja filma Danisa Tanovića Europska filmska akademija dodjeljuje nagradu. Kako je on počasni ambasador Europske filmske akademije, mora biti na dodjeli nagrade. Jednostavno, termini su nam se razišli, a trebali su doći i bili su najavljeni“, navodi on.

„Dani“ se održavaju u zagrebačkom kinu „Europa“, u čijem foajeu je postavljena i izložba plakata iz povijesti bosansko-hercegovačke kinematografije, a u petak na završnoj večeri nastupit će glazbeni sastav "Divanhana" koji izvodi tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG