Dostupni linkovi

Dan planete Zemlje - izgradnja "zelene" ekonomije


“Neka budu samo mirni i veseli Dani planete Zemlje u budućnosti za naš lijepi vasionski brod `Zemlja`, koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa svojim toplim i lomljivim tovarom vedrog života”, rekao je U Thant, bivši sekretar UN 1971. godine.

Na inicijativu američkog senatora i ekološkog aktiviste Gaylorda Nelsona, prije 40 godina, odlučeno je da se 22.04. u svijetu obilježava kao Dan planete Zemlje. Senator Nelson 1970. godine organizaciju prepušta studentima, građani se priključuju i vrlo brzo ovaj dan postao je uspješan “praznik”. Cijeli treći tjedan aprila prožet je raznim volonterskim manifestacijama za zaštitu životne sredine i očuvanje naše planete.

Na službenim internet stranicama planete Zemlje ističe se da se ona nalazi u najvećoj opasnosti koja je ikada postojala. Klimatske promjene su veliki izazov našeg vremena, a ova godina može biti odlučujuća u unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije kao i otvaranje “zelenih” radnih mjesta. Želja im je pokrenuti što veći broj manifestacija kojima bi se razvile mogućnosti za izgradnju zdrave i čiste budućnosti naše planete, te razvijati ekološku svijest ljudi.

Organizatori se nadaju da će Dan planete Zemlje 2010. okupiti 1,5 bilijun ljudi širom svijeta. Među mnogim ovogodišnjim akcijama je i uključivanje u socijalne mreže gdje su korisnici potaknuti na osobnu "zelenu akciju". Tako je samo na Twitter-u zabilježeno preko 31 milijun poruka na tu temu. Gradonačelnici širom svijeta uključit će se u "globalnu komunikaciju" koja će se fokusirati na "zelena" investiranja u njihovim sredinama.

Ovo je dan gdje pojedinci, organizacije i vlade imaju mogućnost da udruže svoje snage za izgradnju globalne "zelene" ekonomije.
XS
SM
MD
LG