Dostupni linkovi

Dan Oružanih snaga BiH: Jedni slave, drugi protestuju


Aida Đugum

Oružane snage Bosne i Hercegovine 1. decembra obilježavaju šestu godišnjicu osnivanja koju neki slave, dok drugi taj datum koriste da ukažu na svoj loš socijalni status.

Oko 500 vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH okupilo se ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu. Na protestu upozorenja zatražili su da vlasti počnu primjenjivati Zakon o oružanim snagama, prema kojem je oko 1.600 vojnika u BiH prijevremeno penzionisano, ali do sada nisu dobili novčane naknade koje im pripadaju.

Otpušteni vojnik Ahmed Hujić sve vrijeme rata bio je u Armiji BiH, a nakon toga u Oružanim snagama. Penzionisan je, jer prema zakonu vojnik ne može biti stariji od 35 godina. Ali ni nakon dvadeset mjeseci od usvajanja zakona, Ahmet i ostali bivši vojnici nemaju nikakva primanja.

“Preživljavamo, ako treba nekome nešto uraditi, iskopati, prenijeti i to je to. To je jedini način da preživimo. Svi su ti resursi iscrpljeni. Samo je potrebno da Vijeće ministara refundira ta potrebna sredstva prema entitetskim fondovima PIO /MIO i svi bi naši problemi bili riješeni. Međutim, par puta se usvajao privremeni budžet, a nas tamo nije bilo”, očajan je Hujić.

U Republici Srpskoj vojnici nisu dobili rješenja o penzionisanju. U Federaciji jesu, ali ne ostvaruju prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Slavenko Dodik, predstavnik vojnika iz Oružanih snaga navodi da je iz budžeta za naknade vojnicima trebalo biti izdvojeno oko 16,5 miliona KM.

“Rješenja imamo, ali para nemamo. Obrazloženje je cjelokupna politička situacija i nedostatak budžeta”, pojašnjava Dodik.

Predstavnik otpuštenih vojnika iz RS Rade Đuletović ističe da su otpušteni vojnici u veoma teškoj materijalnoj situaciji, a ima i onih koji su bolesni i koji ne mogu izdržavati svoje porodice.

“Mi nismo tražili ovu penziju. Mi smo bili u radnom odnosu i time smo hranili svoje porodice. Međutim, ostali smo bez posla, a mi nismo učestvovali u donošenju tog zakona“, kaže za RSE Đuletović.

Otpušteni vojnici održali su u četvrtak protest upozorenja. Ukoliko se ne riješi njihov problem, najavljuju masovne proteste, pa čak i štrajk glađu. Prema riječima predstavnik vojnika Šemsudina Pojate, razmatraju i tužbu protiv BiH Sudu u Strazburu.

“Do sada smo čekali sa tužbama, nadajući se da će problem biti riješen. Nismo željeli da implementacija ovog zakona košta ni jednu marku više nego što je to potrebno. Ukoliko ne bude sluha, mi ćemo biti prinuđeni da podnesemo tužbu protiv BiH za nepoštivanje ovog zakona, a onda će to koštati puno više, nekih pet miliona KM“, zaključio je Pojata.
XS
SM
MD
LG