Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na Dan žena Plenković najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije


Borba za ženska prava: Protest u Zagrebu

Nizom manifestacija i prosvjeda obilježen je u Hrvatskoj Međunarodni dan žena. Goruća su pitanja diskriminacija žena na tržištu rada i nasilje u obitelji, gdje je premijer Andrej Plenković, uz čestitku povodom Dana žena, najavio da će ratifikacija Istanbulske konvencije za dva tjedna biti na Vladi.

Trend kršenja radnih prava žena je u porastu, inspekcije rada su neefikasne, rad na određeno vrijeme zna potrajati i preko 10 godina, žene u trgovini ugovorom se moraju obavezati da neće javno govoriti o uvjetima u kojima rade, podsjetile su aktivistice ženskih grupa udruženih u Žensku mrežu Hrvatske okupljene pred Vladom.

„Mi smo ovdje da ispričamo njihovu priču. Žene primaju 12 posto manje plaće nego što ih primaju muškarci za isti rad. Smatramo ovu i sve ranije Vlade odgovornima da je u Hrvatskoj Vlada postala transmisija kapitala, a da je briga o ljudima potpuno zanemarena“, smatra koordinatorica Mreže Bojana Genov.

Briga o ljudima potpuno zanemarena: Bojana Genov
Briga o ljudima potpuno zanemarena: Bojana Genov

Vladi su upućeni zahtjevi za zakonskom zaštitom zviždača, za redovitim financijskim nadzorom korporacija i trgovačkih lanaca, za ograničavanjem rada na određeno vrijeme i uvođenjem obaveznog roditeljskog dopusta za očeve u trajanju pola ukupnog roditeljskog dopusta.

Iako su žene u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, plaće su im niže, dakle i mirovine će im biti niže, podsjetila je voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle.

„Žene prve dobivaju otkaze, i na zavodu za zapošljavanje uvijek ih je više nego muškaraca. Također, nakon što zatrudne, imaju opciju – ili dati otkaz, ili dobiti otkaz, ili otići na slabije plaćeno radno mjesto sa još manjom plaćom.“

Turizam nije za položaj žena na tržištu rada dodana vrijednost, već hendikep, upozorava u izjavi za naš program Stela Šimić iz Centra za žene žrtve rata Rosa.

„Žene na području Zadra i Zadarske županije najčešće su pogođene time da ne mogu naći posao za cijelu godinu, što egzistencijalno i u svakom drugom smislu nije dobro, jer su ovisne u svakom pogledu. A taj sezonski rad, koji i nije dobro plaćen, rezultat je turizma.“

Najava ratifikacije konvencije protiv nasilja nad ženama: Andrej Plenković
Najava ratifikacije konvencije protiv nasilja nad ženama: Andrej Plenković

Istanbulska konvencija koja osnažuje borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji trn je u oko konzervativcima jer koristi termin rod. Na današnjoj sjednici hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković pohvalio se da u njegovoj Vladi ima više žena nego ikada do sada, čestitao hrvatskim građankama Dan žena i najavio lijep poklon u vezi Konvencije.

„Ja vjerujem da ćemo za idući ili za dva tjedna imati tu konvenciju na Vladi. Procedure su provedene, javna rasprava je provedena, sve dileme koje postoje mislim da nisu takvog karaktera da ne mogu biti premoštene. Trebamo se koncentrirati na bit konvencije, a to je zaštita od nasilja.“

Resorna ministrica najavila je da će biti ograda na neke članke Konvencije, kako su to učinile i neke druge države koje su već ratificirale tu Konvenciju, pa i neke u susjedstvu.

Klerikalna stranka Hrast koja ima jednog zastupnika u vladajućoj većini najavila je da će organizirati referendum protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Navečer se prosvjedni marševi održavaju u Zagrebu, Rijeci i Splitu, u Rijeci sa mottom „Ljutnja, otpor, promjena“, a u Splitu pod sloganom „Računajte na otpor - Sto godina ženskog pokreta u Splitu!“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG