Dostupni linkovi

Dan žalosti u Srbiji zbog tragedije kod Mladenovca


Srbija u sredu obilježava Dan žalosti povodom ubistva 13 osoba u Velikoj Ivanči kod Mladenovca.

"Vlada Srbije povodom ove teške nesreće izražava veliko žaljenje, saosećanje i podršku porodicama ubijenih", piše u saopštenju.

Ljubiša Bogdanović (60) je iz vatrenog oružja u Velikoj Ivanči ubio šest muškaraca, šest žena i jedno dete, a nakon toga je pokušao da ubije svoju ženu i sebe. Nakon policijskog uviđaja još nije poznat motiv ovog zločina.

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će uskoro Vladi Srbije biti upućen novi nacrt Zakona o oružju i municiji koji će predviđati veću kontrolu ljudi koji poseduju oružje.

Policija je uz prisustvo sudije i tužioca obavila celodnevni uviđaj kako bi se utvrdili motivi i detalji tog zločina.

Prema Zakonu o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, Dan žalosti može se proglasiti, između ostalog, posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Bogdanović je u komi, dok je njegova supruga Javorka, koja je u pucnjavi pogođena u glavu i vrat i koja je takođe u bolnicu primljena u kritičnom stanju, prema poslednjim informacijama, bolje.

"Ona je neznatno bolje. Nije životno ugrožena. Probudila se, čak je i komunicirala sa lekarima. Njen pritisak i stanje svesti se popravljaju, i to su dobre vesti", rekao je za "Novosti" direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar.

"Kada bude urađena kompletna dijagnostika i budemo imali sve nalaze, onda će se znati da li će biti rađena hirurška intervencija. Pored njenog kreveta stalno dežura ekipa doktora," dodao je on.

Ovaj stravičan događaj smatra se jednim od većih masovnih ubistava u poslednjih 15 godina u svetu.

* Kako je izgledao jučerašnji dan u Velikoj Ivanči pročitajte u reportaži novinara Milana Nešića
XS
SM
MD
LG