Dostupni linkovi

"Dan tišine" u Ukrajini bez incidenta


Selo Piski u regiji Donbas
Selo Piski u regiji Donbas

Ukrajina je saopštila da je susupendovala borbene operacije na istoku zemlje, dok obje strane - i proruski separtisti i ukrajinska armija - nadgledaju kako protiče „Dan tišine" čiji je cilj potpuno obustavljanje sukoba.

Kako je ranije najavio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, vojska njegove zemlje objavila je da je “suspendovala sve akcije na istoku zemlje i da su spremni za “Dan tišine”. Riječ je o mjeri koja bila uključena, u prije tri mjeseca (5.septembra), potpisanom dogovoru o prekidu vatre u Minsku.

Ukrajinska je armija osim obustave vatre, odnosno granatiranja, najavila i da je moguće povlačenje teškog naoružanja ako budu sigurni da će i separatisti učiniti isto.

Proruski pobunjenici koji drže istočne regione Donjeck i Luganjsk, takođe su najavili da će se poštovati “Dan tišine”.

Portparol samoproklamovanih snaga bezbjednosti, Narodne Republike Donjeck, rekao je za Interfax, da je situacija mirna još od ponedjeljka, kasno popodne. A Aleksandar Zahračenko, samoproklamovani lider Donjecka, kaže da je situcija u tom regionu “sada mirna“ nakon jutarnjeg granatiranja.

Prema riječima, Valentina Buričenka, portparola ukrajinskog ministarstva odbrane, tišinu je jutros narušio "samo jedan minobacač".

Petro Porošenko je u utorak na jednom predavanju u Singapuru rekao da “niti jedan metak nije ispaljen i niti jedan vojnik nije ubijen na 'Dan tišine'"

Obraćajući se direktorima važnih kompanija, akademicima i diplomatama u Sinagapuru, Porošenko je rekao da je Ukrajina spremna da “prekine krvoproliće” ali ne na uštrb toga da "odustane od svoje slobode, demokratije, suvereniteta i nezavisnosti".

Uvertira u nove mirovne pregovore

Novi sastanaka Kontakt grupe u glavnom gradu Bjelorusije, učekuje se narednih dana, do kraja ove sedmice.

No sam datum nastavka pregovora u Minsku izazvao je konfuziju budući da je ukrajinski predsjednik nagovijstio da bi se pregovori Ukrajine, Rusije i saparatista, kao i predstavnika Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) trebali nastaviti u 9. decembra.

Bjeloruske vlasti su pak u ponedjeljak saopštile da nemaju potvrdu ni ukrajinske strane, ni pobunjenika da će u utorak prisustvovati pregovorima.

Samoproklamovani lider Narodne Republike Luganjeck, Denis Pušilin pak tvrdi da bi se satanak treba održati 12.decembra, u petak.

I savjetnik za vanjsku politiku Kremlja, Juri Ušakov rekao je da Rusija čini sve što je u njenoj moći da se razgovori održe „ove sedmice“.

„I mislim da će se održati“ kaže Ušakov.

To nagovještavaju i riječi Vasilija Vovika, šefa ukrajinske službe bezbjednosti koji je za državnu televizuju razgovore ipak najavio za petak.

U septembru potpisani sporazum u Minsku predviđao 30 kilometara zone sigurnosti i ograničnu samoupravu za pobunjenike, međutim prekid vatre je gotovo neprekidno kršen u protekla tri mjeseca pa je za osam mjeseci sukoba broj žrtava u Ukrajini dostigao 4.300.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Rusija se, prema riječima Sergeja Lavrova, šefa diplomatije, nada da će se "Dan tišine" održati. On je to rekao u Moskvi nakon susreta sa belgijskim kolegom Didier Reyndersom.

Nadamo se da će u koordinarnaciji svih biti moguće održati takozvani "režim tišine" i da će to predstavljati početak povlačnja teškog naoružjana sa obje strane linije“, rekao je Lavrov.

Rusija je pod sankcijama Zapada zbog učešća u konfliktu u Ukrajini, jer pomaže ukrajinske trupe i naoružanjem i ljudstvom.

Gas iz Rusije ponovo ide ka Ukrajini

Kako još jedna pozitivna najava danas je istovremeno objavljeno da je ruski gas krenuo ka Ukrajini nakon šest mjeseci prekida.

Maksim Beliavski, predstavnik Gasne transportne mreže Ukrajine to je objavio dodajući da će na dnevnoj bazi primiti oko 43.5 miliona kubnih metra gasa, do kraja ovog mjeseca.

Državni ruski gigant Gazprom,potvrdio je takođe da su nastavili sa isporukama gasa Ukrajini nakon što su dobili uplatu od 378 miliona dolara za milijardu kubnih metra gasa za decembar.

Rusija je suspendovala isporuke gasa Ukrajini u junu, nakon porasta tenzija između dvije zemlje zbog svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine, Viktora Janukoviča, krajem februara i ruske aneksije Krima u martu.

Gazprom se pozvao na više milijardi dolara duga koji Ukrajina ima za gas prema njima, tražeći unaprijed uplate za buduće snadbijevanje.

U pregovorima oko nastavaka snadbijevanja posredovala je EU pa je dogovor o postignut 30.oktobra, čime su osigurane isporuke gasa Ukrajini tokom zime.

XS
SM
MD
LG