Dostupni linkovi

Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju


Marš sjećanja na Vukovar 2011. godine
Marš sjećanja na Vukovar 2011. godine
U Hrvatskoj se obilježava 21. obljetnica pada Vukovara. Broj sudionika komemoracije najveći je do sada - uz državni vrh preko 50.000 građana Vukovara i ostalih hrvatskih gradova sudjeluje u obilježavanju – kako se to službeno zove – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Nakon što je Kolona sjećanja prošla Vukovarom – od Opće bolnice gdje je održan prigodni program, pa kroz grad do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata - državni vrh, izaslanstvo Oružanih snaga i drugi položili su vijence na Memorijalnom groblju.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović i niz ministara nazočili su komemoraciji u vukovarskoj Općoj bolnici, a potom su Vukovarci i njihovi gosti i drugih krajeva Hrvatske krenuli na na Križni put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

„Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti," izjavio je u koloni sjećanja predsjednik Republike Ivo Josipović.

Na pitanje – kako se osjeća na današnji dan u Vukovaru, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je: „Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa." On je podsjetio da za obitelji nestalih rat još nije završio, i da još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru. "Obaveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić novinarima je kazala kako je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine drugačije od dosadašnjih upravo zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Prema njezinim riječima ta je presuda pokazala da se Hrvatska nalazi na ispravnom putu i da će na kraju pobijediti.Na novinarsko pitanje - što očekuje nakon žestokih negativnih reakcija iz Srbije na oslobađajuće presude Gotovini i Markaču,. Odgovorila je da ne očekuje ništa posebno. „Vjerojatno će još biti reakcija ovakvih kakvih je bilo. Nakon toga moramo početi gledati u budućnost. Ovdje je podvučena crta jasno i formalno", kazala je ministrica Pusić.

Kada je službeni voditelj pozivao u Kolonu sjećanja, najveći je pljesak dobio general Mladen Markač, u petak oslobođen na Haškom tribunalu. a u kratkoj izjavi novinarima kazao je: „Danas smo svi skupa, sva srca zajedno kucaju, je l' može biti ljepše? Vukovar je danas prekrasan. Valjda smo sada dobili slobodu za 'Oluju'. 'Oluja' je prestala biti prijetnja, a mi nismo ratni zločinci nego časni vojnici.“

General Ante Gotovina je kazao nije siguran hoće li otići danas, ali da će biti prilike otići i pokloniti se – kako je kazao - „žrtvama, mojim prijateljima i suborcima“.

Predstavnici srpske manjine neće sudjelovati u komemoraciji. Milorad Pupovac, predsjednik krovne nevladine organizacije hrvatskih Srba Srpsko narodno vijeće (SNV) kazao je za novosadski „Dnevnik“ kako „u ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke". On je podsjetio da su SNV i koordinativno tijelo srpske manjine u Hrvatskom podunavlju Zajedničko veće opština (ZVO) 13. studenog održali zajedničku komemorativnu svjednicu za sve žrtve Vukovara i za sve stradale u ratu i usvojili prigodnu Izjavu sjećanja.

Tijekom dana bit će na Bogdanovačkoj cesti otkriven spomenik „Otac i sin“, u spomen na poginulog vukovarskog branitelja Petra Kačića i njegovog sina Igora ubijenog na Ovčari. Također, u sklopu projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja“ autora Željka Kovačića u Dunav će se kod dvorca Eltz pustiti u Dunav upaljeni lampioni u počast nestalim vukovarskim braniteljima i cvilima čija sudbina još nije rasvjetljena.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. Grad su napadale snažne snage JNA, paravojne postrojbe iz Srbije i pobunjeni hrvatski Srbi. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na nedaleko dobro Ovčara i tamo strijeljano. Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag.

Komemoracija protiče bez ekscesa i bez neke posebne politizacije. Sudionici kolone sjećanja nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi, kao i slike Ante Gotovine, Mladena Markača i Mirka Norca. Kada je po završetku programa u vukovarskoj Općoj bolnici konferansje pozivao političare da se uključe u Kolonu sjećanja, na spomen imena premijera Milanovića čuli su se zvižduci.

Danas se obilježava i 21. obljetnica pada Škabrnje, sela u zadarskom zaleđu. Nakon sloma obrane, pripadnici JNA iz sastava Kninskog korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića i postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba ušli su u selo i pobili 48 civila, a poginulo je ili pobijeno 15 hrvatskih branitelja. Izaslanik predsjednika Josipovića, ministar obrane Ante kotromanović kazao je nakon komemoracije u Škabrnji da se i na aktualnim oslobađajućim presudama Gotovini i Markaču vidjelo da je haška pravda spora, ali dostižna i da se nada kako se nada da će doći vrijeme da će biti osuđeni i neposredni izvršitelji i nalogodavci zločina u Škabrnji.
XS
SM
MD
LG