Dostupni linkovi

Obilježavanje Dana RS-a može imati posljedice, upozorio Schmidt


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, Sarajevo, 9. decembar 2022.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, Sarajevo, 9. decembar 2022.

Postupci i aktivnosti vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kojima se obilježava i slavi Dan Republike Srpske 9. januara, mogu imati posljedice, izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

"Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati", naveo je Schmidt 9. januara u objavi na Twitteru.

Schmidt je istaknuo da je obaveza svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje.

"I da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije", ističe Schmidt.

Kako je rečeno, visoki predstavnik će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za BiH.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Centralna proslava uz svečani defile najavljena je u Istočnom Sarajevu, za razliku od ranijih godina kada se 9. januar obilježavao u Banjaluci.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

XS
SM
MD
LG